Suomalainen on jo sopeutunut astetta lämpimämpään

Ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut toistaiseksi hyvin vähän suomalaisten terveyteen. Keskilämpötilan nousu on ollut niin hidasta, että väestö on ehtinyt sopeutua siihen. Terveyden kannalta ihanteellinen vuorokauden keskilämpötila on nyt astetta korkeampi kuin muutama vuosikymmen sitten.

Kotimaa

Oulun yliopiston terveystieteiden ja Työterveyslaitoksen professori Simo Näyhä on tutkinut, miten talven kylmyys tai kesän kuumuus vaikuttavat kuolleisuuteen. Eri maita vertailtaessa näkyy, että suomalaiset ovat sopeutuneet kylmään.

Näyhän mukaan hiljattain on havaittu, että kylmän aiheuttama lisäkuolleisuus on meillä vähäisempää kuin esimerkiksi Välimeren maissa tai Britanniassa.

- Lisäkuolleisuus on meillä 2000-3000 riippuen talven ankaruudesta. Luku on viime vuosina hissukseen pienentynyt, mutta ei kovin paljon. Se on edelleen parintuhannen luokkaa, Näyhä kertoo .

Talven aiheuttama lisäkuolleisuus ei selity paleltumilla, vaan mm. sydänkohtauksilla ja aivohalvauksilla.

- Kylmäaltistus tulee kasvojen ja paljaiden iho-osien kautta. Se aiheuttaa verisuonien supistumisen. Veri pakkautuu elimistön sisäosiin ja samalla väkevöityy. Se aiheuttaa veritulppavaaran, Näyhä selittää .

Helle tappaa helpommin

Suomalaisille optimaalinen vuorokauden keskilämpötila on nyt noin +15 astetta. Paras aika tässä mielessä sattuu elokuuhun. Kun ihannelämpö ylittyy, kokonaiskuolleisuus alkaa taas lisääntyä ja vielä paljon nopeammin kuin lämpötilan laskiessa. Lämmön takia Suomessa kuolee 100-200 ihmistä jo tavallisena kesänä ilman kummempia hellejaksoja.

Helteen vaikutukset kuolleisuuteen on professori Näyhän mukaan tiedetty Suomessakin jo 80-luvulta lähtien, mutta ne on tiedostettu oikeastaan vasta muutama vuosi sitten, kun helteeseen kuoli Ranskassa iso joukko ihmisiä.

Kesäkuolleisuus lisääntyy

Professori Näyhä arvioi, että 10-20 vuoden tähtäimellä talvikylmien aiheuttama kuolleisuus pienenee, mutta kuolleisuus kesällä hieman lisääntyy. Ja optimikohta keskilämpötiloissa siirtyy hitaasti lämpimään suuntaan. Se on siirtynyt viimeksi kuluneina 30 vuonna noin yhdellä asteella lämpimän suuntaan.

- Kun näin on asianlaita, niin silloin koko vuoden kuolleisuus ei todennäköisesti lisäänny merkittävästi ihan lähiaikoina. Mutta mitä tapahtuu pidemmällä tähtäimellä, ei tiedetä. Mutta voidaan kuvitella, että se lämpökuolleisuus lopulta kuitenkin lisääntyy, Näyhä ennakoi.

Ihannelämpötilat vaihtelevat

Välimeren maissa kuolleisuus on lämpötilan vuoksi pienimmillään, kun vuorokauden keskilämpötila on +20 astetta. Professori Näyhän mukaan siellä kuolleisuus lisääntyy jo viidessätoista asteessa, eli meidän ihannelämpötilassamme.

Tropiikissa ihannekeskilämpötila on peräti +30 astetta.

Lähteet: YLE Uutiset / Kaija Kervinen