Ollila: Ydinvoima siirtymävaiheen energiaa

Shellin ja Nokian hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila pitää ydinvoimaa vain yhtenä ratkaisuna siirryttäessä vähähiiliseen yhteiskuntaan.

talous

Jorma Ollila sanoo, että kustannusten, uraanin saatavuuden ja muiden syiden takia ydinvoimalla ei ole 30 - 40 vuoden kuluttua mitään keskeistä osaa energiantuotannossa.

- Ratkaisuja pitää etsiä uusiutuvasta energiasta, hän totesi TV1:n Ykkösaamussa.

Kööpenhaminan ilmastokokoukselta Ollila odottaa poliittista julistusta, jolla luodaan edellytykset Kioton sopimuksen jatkolle. Hän pitää Kiinan ilmoittamia tavoitteita vahvistuksena sille, mitä maa on jo aiemmin omilla päätöksillään tavoitellut. Kiinalaiset ovat hänen mielestään tajunneet, ettei heidän vientiteollisuutensa tule menestymään, elleivät he ole mukana ilmastopyrkimyksissä.

Jorma Ollilan mukaan yritykset ovat jo kymmenisen vuotta tehneet omia strategioitaan sitä varten, ettei maailamssa sallita muita kuin niukkahiilisiä tuotantotapoja. Vain ne, jotka ottavat muuttuvat olosuhteet huomioon, menestyvät.

- Nyt yritysmaailma vaatii selkeitä ja sitovia päätöksiä hiilipäästöjen hinnasta, sanoi Ollila. Hän johtaa Maailman liike-elämän kestävän kehityksen neuvostoa (WBCSD).

Olli Rehnillä kova paikka

Olli Rehnin tulevaa talouskomissaarin paikkaa Jorma Ollila luonnehtii kovaksi maailmantalouden kriisin takia. Rehnin tehtävänä on elvytystoimien purkaminen niin raha- kuin finanssipolitiikassa; exit-strategiat.

Euroopan täytyy Ollilan mielestä löytää oma roolinsa, jolla se on kilpailukykyinen. Tarvitaan uutta kasvudynamiikkaa. Esimerkiksi puhtaan teknologian viejänä Eurooppa on markkinajohtaja, mutta Yhdysvallat uhkaa ajaa ohi.

EU on lukuisten valtasuhteita muuttaneiden uudistusten jälkeen Ollilan mielestä nyt tärkeässä taitekohdassa. Lissabonin sopimus on tuonut selkeyttä päätöksentekoon. -Komission asemasta tulee vahva, arvioi Ollila.

Suomi riippuvainen Euroopasta

Teollisuustuotannon hiipuminen on Jorma Ollilan mielestä erittäin vakava paikka, jonka täytyy johtaa elinkeinorakenteen uudelleen arviointiin. Eurooppa on kokonaisuutena hyvin riippuvainen viennistä ja Suomi siinä kaikkein vientiriippuvaisimpia. -Avain Suomen talouden kohentumiseen on siinä, että Euroopan talous lähtee kasvuun, sanoi Ollila. Ovathan Saksa ja Ruotsi tärkeimmät vientimaamme.

Suomi on syrjäinen ja vientiriippuvainen. Näistä syistä yritysverotus ei saisi olla Ollilan mielestä koskaan täällä keskiarvoa korkeampi vaan pitäisi kuulua alimpaan neljännekseen. Yhteisöveroa on laskettava, hän toisti.

Teollisuustuotannon väheneminen on luonnollista ja väistämätöntä. Sen korvaamiseksi Ollila neuvoi vahvistamaan palvelusektoria ja luomaan uusia yrityksiä. Nousu tulee yrittäjyyden kautta.

Lähteet: YLE Uutiset