1. yle.fi
  2. Uutiset

Televisioon haluavat koeajettiin Pasilassa

YLE TV2:n ensi syksynä käynnistyvällä päivittäisdraamalla ei ole vielä edes nimeä, mutta näyttelijöistä tuskin tulee pulaa. Sadat halukkaat amatöörinäyttelijät kokoontuivat lauantaina antamaan näyttöjä, joilla pitäisi päihittää roolivalinnoissa jopa ammattilaiset.

viihde
Kuvassa Mika Lehtinen
YLE

Osa suorituksista olikin sitä luokkaa, että ammattinäyttelijät eivät moisiin edes pystyisi. Casting-tapahtumaan oli kutsuttu 300 ennakkoon netissä ilmoittautuneista yli 18-vuotiaista halukkaista.

Tammikuussa on vuorossa vielä oma casting alaikäisille, jonka jälkeen näyttelijäkaartin aloituskokoonpano alkaa olla selvillä. Syksyllä käynnistyvän sarjan kuvaukset alkavat muutamaa kuukautta aiemmin. Keväällä pitäisi siis listoilla olla noin 25 henkilöhahmoa, joista ainakin osa on täysiä amatöörejä.

Tulevan sarjan ohjaajana toimiva JP Siili tunnetaan muun muassa Ganes- ja Blackout –elokuvista. Koevideoiden perusteella hän valitsi ne 300, jotka lauantaina kokoontuivat Pasilan Isoon Pajaan antamaan kukin kolmen minuutin näyttönsä.

- Alkusyksystä aloimme jo roolittaa ammattilaisia. Nyt etsitään aikuisia harrastajia ajatuksella, että nämä tulevat haastamaan ammattinäyttelijöitä. Tällä halutaan varmistaa, että saamme parhaat mahdolliset ihmiset meidän sarjaamme, JP Siili toteaa.

Lehtipuhallinmies tahtoo vihdoin repliikin

Ammattilaisia sarjaan haki yli 300. Lauantain täydellisten harrastelijoiden joukossa oli heitäkin, jotka ovat aiemmin olleet kuitenkin jo avustajina elokuvissa tai televisiossa.

52-vuotias Mika Lehtinen Tampereelta oli pakannut oman kolmeminuuttisensa rekvisiitaksi kitaran ja vahvistimen. Lehtinen on valkokankaalla esiintynyt virkamiehenä ja hänet saatetaan muistaa myös kotimaisesta elokuvaroolista miehenä, joka käytti lehtipuhallinta. Koskaan hän ei ole kuitenkaan vielä saanut sanoa mitään.

- Kun on noita avustajan rooleja tehnyt, niin nyt toivoisi, että saisi ensimmäisen repliikin. Viimeisessä Risto Räppääjässä sain laulaa play-backina, joten periaatteessa siinä oli lauluosuus, Lehtinen muistelee.

Rakastunut nainen myöhästyi rakkauskohtauksestaan

Casting –tilaisuudessa ei pelkällä näyttelemisellä pitkälle päästä. Ohjaaja JP Siili painotti kokelaille, että näyttelemisen lisäksi tarvitaan myös jokin muu erityisosaamisen piirre. Niinpä koe-esiintymisissä steppailtiin ja räpättiin, kuultiin joikua ja stand-up –komiikkaa sekä imitointia ja sähkökitarasooloja.

Nelikymppinen Minna Kullström oli rakentanut esitykseensä draaman kaaren vailla vertaa, mutta esityksen taustaksi valittu cd-soitin ei keskellä hässäkkää suostunutkaan toimimaan tanssiosuuden vauhdittajana. Musiikkia ei tosin olisi tarvittukaan, sillä ajankäyttönsä täysin väärin arvioinut Kullström kuuli kokeen valvojien kiitokset juuri, kun hänen rakastuneen naisen roolihahmonsa oli vasta rakastumassa.

- Minun mielestäni minusta on kyllä ehdottomasti näyttelijäksi, mutta tuon äskeisen perusteella olin kyllä todella huono, Kullström analysoi.

JP Siili oli kokemaansa ja näkemäänsä tyytyväinen. Näistä kokelaista noin 80 saa uuden tilaisuuden päästä harvojen ja valittujen joukkoon. Kaikki jatkoon pääsevät eivät kuitenkaan pääse heti draamasarjan avausjaksoihin, vaan etenevät ensin ”talenttipankkiin” kasvamaan korkoa. Tarvetta heillekin kuitenkin on, sillä päivittäissarjan tavoin henkilöhahmoja uudessa sarjassa tulee ja menee.

- Vaikkei tehtävää aukeaisikaan tässä meidän avauskokoonpanossa, niin ehkä sitten myöhemmin. Tai sitten heitä tarvitaan pienempiin tehtäviin, JP Siili lohduttaa.

Niinpä ensi syksystä alkaen kannattaa katsojien olla tarkkana, sillä lehtipuhallinta ja rakkautta tarvitaan ehkä myös tulevassa sarjassa. Minna Kullström voi tinkiä myös rakastuneen naisen roolista.

- Olen ihan myynnissä nyt. Minulle käyvät kaikki naiset siinä sarjassa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann

Lue seuraavaksi