Äidit irti masennuksesta

Äimä ry auttaa synnytyksen jälkeisen masennuksen kokeneita äitejä. Meri-Lapissa yhdistyksen toimintaan liittyvä vertaistukiryhmä kokoontuu kuukausittain Kriisikeskus Turvapoijussa Kemissä.

masennus
Masentunut nainen katsoo ikkunasta ulos
YLE / Kati Siponmaa

Äideille tarkoitettu vertaistukiryhmä kokoontui ensimmäisen kerran lokakuussa. Lokakuun alkupuolella Turvapoijun tiloissa oli koolla äitejä, joita yhdistivät synnytyksen jälkeen koetut masennuksen ja väsymyksen tunteet.

Ryhmän vetäjinä ovat sosiaaliasiamies Kaisa Lauri Länsipohjan Mielenterveysseurasta ja Marja-Leena Svanberg-Karhu Äimä ry:stä.

Marja-Leenan vetämä ryhmä on vasta hakemassa muotoaan, mutta kokoontumiseen hän toivottaa sydämellisesti tervetulleeksi kaikki äidit, jotka kokevat jääneensä ahdistuksessaan yksin.

-Sinne voi tulla vaikka kuuntelemaan, ei ole mikään pakko puhua omista asioista, korostaa Marja-Leena ja haluaa näin tehdä kynnyksen mahdollisimman matalaksi.

Vertaistukiryhmän tavoitteena on kokoontua kerran kuussa toiminnan vakiinnuttua. Kokoontumisista voi kysellä suoraan ryhmänohjaajalta esimerkiksi sähköpostitse marja-leena.svanberg-karhu@edu.tokem.fi (siirryt toiseen palveluun)

Omien kokemusten kautta auttajaksi

Äimä ry on synnytyksen jälkeisen masennuksen kokeneiden äitien vuonna 1998 perustama oma yhdistys.

Marja-Leena Svanberg-Karhu on oman masennuksensa selättänyt jo kymmenen vuotta sitten, mutta silloin saatu ammattiapu sai naisen ajattelemaan, että hän haluaa antaa hyvän kiertää. Svanberg-Karhu opiskelee sairaanhoitajaksi ja toimii Äimä ry:n ryhmänohjaajana.

Sosiaaliasiamies Kaisa Laurin mukaan hänen roolinsa on ammattilaisena auttaa ryhmä alulle, mutta jatkossa toiminta perustuu kohtalotovereiden jakamiin kokemuksiin.

Lähteet: YLE Perämeri