Seksin puutetta vanhalla näyttämöllä

- Et sä pärjää tässä elämässä puhumatta, kai sä sen käsität, sanon niin lempeästi kuin pystyn. - Etkä panemattakaan, et loputtomasti, kirjoittaa Anna-Leena Härkönen kirjassa Ei kiitos.

Anna-Leena Härkönen
Mies ja nainen makaavat näyttämöllä
Reino Nordin ja Katariina Kuisma ovat salarakkaita Ei kiitos-näytelmässäTerho Aalto / Hämeenlinnan kaupunginteatteri

Saksanopettaja Heli kärsii seksin puutteesta. Hänen aviomiehensä Matti ei halua. Hämeenlinnan kaupunginteatterissa voi nähdä hämärässä punastelevia aviopareja, sillä niin tuttuja ovat näyttämöllä nähtävät kuviot pitkissä avioliitoissa.

Paitsi nyt se on vaimo, joka ei saa tarpeeksi. Niinpä innokkaaksi rakastajaksi löytyykin opiskelija Jarno.

Anna-Leena Härkösen kohukirja Ei kiitos muuttuu lihaksi Hämeenlinnan Kaupunginteatterin vanhalla näyttämöllä ohjaaja Heikki Paavilaisen käsissä.

Rohkean roolityön salarakkaina tekevät Katariina Kuisma ja Reino Nordin.

Keski-ikäiset naiset kriittisinä

Kirja oli vuonna 2008 Suomen viidenneksi myydyin kaunokirja.

- Olen saanut kirjasta kriittistä palautetta lähinnä keski-ikäisiltä naisilta. Pelkäsin myös, että miehet ymmärtävät kirjan sanoman väärin. Tarkoitus ei ollut tehdä Matista roistoa ja Helistä uhria, vaan nostaa pintaan keskustelun tärkeyden parisuhteissa. Liitot vaan yksinkertaisesti kaatuvat ilman keskustelua, se on fakta, sanoo kirjailija Anna-Leena Härkönen.

Härkönen sanoo innostuvansa uusista aiheista entistä valikoidummin.

- Kun ikää tulee lisää, huomaa että jos aikoo jostain kirjoittaa, se on tehtävä perusteellisesti. Joko tehdään tai sitten ei. Ja jos tehdään, mitään ei jätetä piiloon.

Ja näin on tehty, niin kirjassa kuin näytelmässäkin. Härkösen tavaramerkki, suorapuheisuus ja peittelemätön rohkeus tulee varmasti kiinnostamaan ja kohahduttamaan myös näyttämöversiossa. Kanta-esitys Hämeenlinnan kaupunginteatterissa on iso juttu myös Härköselle.

- Kantaesitys on aina eka kerta. Onko se omahyväisyyttä vai mitä, mutta olen tosi innoissani tästä esityksestä, sanoo itsekin lauantain ensi-Iltaan tuleva kirjailija.

Lähteet: YLE Häme