"Kalkkisten fasaanit vapaata riistaa"

Etelä-Hämeen riistanhoitopiirin päällikkö toppuuttelee Kalkkisissa fasaanisafareista noussutta kohua. Tarhassa kasvatetut, mutta luontoon päästetyt linnut, muuttuvat porttien avaamisen jälkeen riistaksi. Osa paikkakuntalaisista on närkästynyt viikonlopun räiskimisestä.

fasaani
Haulikon tyhjiä hylsyjä peltotiellä.
Kalkkisten fasaanijahdeissa on ruutia palanut. Taustalla häämöttää lintujen kasvatushalli.YLE / Tapani Ripatti

Kalkkisten kohuttu fasaanijahti on laillista. Etelä-Hämeen riistanhoitopiiri on saanut yhteydenottoja, joissa on paheksuttu puolikesyjen lintujen metsästyssafareita. Riistapäällikkö Jyri Rauhala kertoo, että yhteydenottoja on tullut juuri viime päivinä.

Rauhalan mukaan tarhasta päästetty lintu muuttuu vapauduttuaan riistaeläimeksi ja sen pyydystäminen on laillista. Kalkkisten usean tuhannen faasanin määrää, Rauhala pitää yllättävän suurena, mutta lisää, ettei tunne tilannetta tarkemmin. Tiellä juoksevia lintuja on jäänyt paikkakuntalaisten mukaan myös autojen alle maantiellä.

Talvi - kysymysmerkki

-Fasaaneja tarhataan myös pohjoisempana. Tällöin lintuja koskevat tarkat säännökset muun muassa riittävästä hoidosta. Jyri Rauhalan mukaan fasaanien runsaus kertoo, että Kalkkisissa olosuhteet ovat hyvät ja ravintoa on saatavissa.

Talvisin riistaväki voi järjestää linnuille ruokintaa, kuten tapahtuu peuroille. Riistapäällikkö Rauhalan mukaan luonnossa on omat selviytymislakinsa. -Fasaanikukon mahdollisuus lumihangessa suojautumiseen saattaa olla hankalaa - pitkän pyrstön takia.

Fasaanien metsästys on laillista helmikuun loppuun saakka.