1. yle.fi
  2. Uutiset

Muslimien hajj-pyhiinvaellus on sujunut hyvin huolimatta influenssapeloista

Saudi-Arabiassa päättyy tänään sunnuntaina muslimien vuotuinen pyhiinvaellus hajj, jota tänä vuonna varjosti sikainfluenssan uhka. Saudi-Arabian terveysministerin mukaan viisi ihmistä kuoli sikainfluenssaan, mitä voi pitää vähäisenä määränä verrattuna tapahtuman suuruuteen.

Ulkomaat

Miljoonat muslimit ovat kolmen päivän ajan kivittäneet kivipilareita Minan laaksossa rituaalissa, joka kuvastaa paholaisen houkutusten hylkäämistä, ja palaavat nyt Mekkaan kiertämään islamin keskeisintä pyhäkköä Kaabaa. Arviolta 2,5 miljoonaa muslimia osallistui hajj-pyhiinvaellukseen tänä vuonna.

Muslimien pyhiinvaellus hajj on suurin vuosittainen ihmisiä yhteen paikkaan keräävä tapahtuma, joten maailmanlaajuisen sikainfluenssaepidemian pelättiin leviävän pyhiinvaeltajien keskuudessa. Sikainfluenssauhan on arveltu vähentäneen hajjiin osallistujien määrää tänä vuonna.

Peloista huolimatta hajj sujui pitkälti ongelmitta, ja Saudi-Arabian terveysviranomaisten mukaan juhlan aikana havaittiin vain noin 70 tapausta. Tiettävästi vain viisi ihmistä kuoli sikainfluenssaan, ja heillä oli jo ennestään muita vaivoja.

Aiempina vuosina pyhiinvaellusta ovat varjostaneet väentungoksessa syntyneet pakokauhuiset rynnistykset, joissa on kuollut lukuisia väkijoukossa puristuksiin ja jalkoihin jäänyttä ihmistä. Vuonna 2006 yli 360 ihmistä kuoli väkijoukon paineessa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi