Opposition Lobo Hondurasin presidentiksi

Hondurasin uudeksi presidentiksi nousee opposition ehdokas Porfirio Lobo. Kun äänistä oli laskettu noin 60 prosenttia, Lobon osuus oli yli 55 prosenttia. Kilpaileva ehdokas Elvin Santos tunnusti tappionsa.

Ulkomaat
Hondurasin uusi presidentti Porfirio Lobo vilkuttaa kannattajilleen.
Gustavo Amador / EPA

Sunnuntain presidentinvaalen toivottiin tuovan järjestystä maan sekavaan poliittiseen tilanteeseen. Hondurasissa tehtiin kesällä vallankaappaus, jonka seurauksena se on ollut eristyksissä ja vailla ulkomaista talousapua.

Pääehdokkaista Porfirio Lobo edusti konservatiiveja ja Elvin Santos oli hallitsevan Liberaalipuolueen ehdokas. Molemmat ovat vauraita talousmiehiä.

Äänestysprosentti nousi keskusvaalilautakunnan mukaan yli 60:n huolimatta uhatuista vaaliboikoteista. Monet pitivät vaaleja myös laittomina.

Vaalien taustalla vallankaappaus

Hondurasin vaaleilla valittu vasemmistolainen presidentti Manuel Zelaya syrjäytettiin kesäkuussa sotilasvallankaappauksessa. Hän palasi salaa kotimaahansa syyskuussa, ja on sen jälkeen ollut majoittuneena Brasilian suurlähetystöön pääkaupungissa Tegucigalpassa.

Väliaikaisen presidentin tehtäviä on sinä aikana hoitanut Roberto Micheletti. Hän edustaa samaa puoluetta kuin syrjäytetty presidentti, vaikka molemmat ovat poliittisella kartalla hyvin kaukana toisistaan.

Kumpikaan kiistapukareista ei ole ehdokkaana sunnuntain vaaleissa. Zelaya ja hänen tukijansa tuomitsivat vallan kaapanneen hallinnon järjestämät vaalit laittomina, ja Zelayan kannattajat kehottivat boikotoimaan vaaleja.

Yhdysvallat pitää vaaleja välttämättömänä ja tärkeänä askeleena kohti poliittisen kriisin ratkaisemista. Jäljellä on kuitenkin vielä paljon tehtävää demokraattisen ja perustuslaillisen järjestyksen palauttamiseksi, sanottiin Yhdysvaltain kannanotossa.

Vaalien tukijoita ovat vain Costa Rica, Panama, Peru sekä Yhdysvallat, joka aikanaan tuomitsi vallankaappauksen ja jäädytti avustukset Hondurasiin.

Yhdysvaltain tuki on Hondurasille oleellisin, sillä yli 60 prosenttia Hondurasin viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin ja Yhdysvaltoihin muuttaneiden hondurasilaisten kotimaahansa lähettämät rahat ovat merkittävä lisäapu Hondurasin taloudelle.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset