Potkua petipuuhiin!

Seksi on elämän suola, jos kaikki pelittää hyvin. Vaan jos ei innosta, eikä onnistu, on syytä hakea apua, opastaa seksuaalineuvoja Nina-Maria Holm.

seksi
Seksivälineitä yöpöydällä.
Seksivälineitä saa yhä laajemmin päivittäistavarakaupoista.YLE

Ryppyotsainen suorittaminen pois sängystä ja hellyyttä peliin. Naurua ja huumoria tarvitaan myös makuuhuoneessa, kuuluu asiantuntijan neuvo.

Haluttomuus on tyypillisin seksiin liittyvä ongelma niin naisilla kuin miehillä. Innostuksen puutteeseen löytyy monia syitä.

- Tyypillisimpiä ovat stressistä johtuva väsymys ja parisuhdeongelmat, listaa Nina-Maria Holm.

Fyysisiä pulmiakin riittää ratkottavaksi. Naisilla vievät haluja heikentyneet lantionpohjalihakset, kuivat limakalvot ja orgasmivaikeudet. Miehet kärsivät erektiovaikeuksista tai ennenaikaisista siemensyöksyistä. Apua löytyy, kun vain rohkeasti lähtee hakemaan.

- Geishakuulilla jumppaamalla lihakset tiukkenevat, mikä estää virtsankarkailua ja vaikuttaa myös yhdyntään. Klitorisvoiteet pakkaavat verta klitorikseen ja orgasmit helpottuvat. Myös miesten ongelmiin löytyy lääketieteellistä apua, kertoo Holm.

Omasta nautinnosta yhteiseen

Seksuaalineuvojan pakeille tulevat herkimmin neli- viisikymppiset pariskunnat. Usein ensin mies ja vasta sitten pariskunta yhdessä. Vastaanotolla jutellaan puhumisen tärkeydestä ja kerrataan pariskunnan historiaa. On tärkeä selvittää missä vaiheessa elämää halut alkoivat hyytyä.

Seksuaalivietti on yksilöllistä ja vaikuttaa halujen määrään.Toiselle riittää akti kerran viikossa, toinen huolestuu, jos seksiä ei ole vuoteen tai pariin. Holmin mukaan parisuhteessa on vain yritettävä löytää kultainen keskitie.

- On oikeus sanoa ettei huvita, mutta pitää myös muistaa toisen halut ja yrittää löytää kompromissi.

Pornon katselu puhuttaa seksuaalineuvojan vastaanotolla. Toinen haluaa katsella, toinen loukkaantuu ja kokee riittämättömyyttä. Myös "leikkikalut" jakavat mielipiteet.

- Toinen on kokeilunhaluinen ja haluaa monenlaisia erotiikkavälineitä petiin. Toinen ajattelee, että miksi, enkö mä riitä, kertoo seksuaalineuvoja Nina-Maria Holm.

Sooloseksi, eli itsetyydytys on osa ihmisen seksuaalisuutta ja tapa tutustua omaan kehoon.

- Kun nauttii itsensä kanssa, nauttii toisenkin. Fantasioita saa olla, eikä niitä ole pakko toiselle kertoa. Toisaalta jos kertoo ja kumppani haaveilee samasta asiasta, voi petiin löytyä aivan uutta puhtia, Holm sanoo.

Puhu ja paijaa!

Varaa aikaa vain teille kahdelle. Sytytä kynttilöitä, hanki ihanaa hierontaöljyä. puhu ja pussaa, paijaa ja hiero. Siinä seksuaalineuvojan vinkkejä pimeille illoille. Kiireisimmät merkitsevät kalenteriin ajan hellittelylle.

- Se ei tarkoita sitä, että juuri sinä päivänä ja sillä kellonlyömällä on yhdyntä, vaan silloin ollaan yhdessä. Hierotaan toisia, hellitellään ja nostatetaan haluja. Jos se johtaa johonkin, niin siitä vaan.

Sekä nainen että mies kaipaavat hellyyttä ja lämpöä.

- On väärä olettamus, että mies haluaa heti ja haluaa aina, eikä ajattele mitään muuta kuin seksiä, Holm naurahtaa.

Seksiongelmiin uskalletatan hakea apua yhä useammin. Silti Keski-Pohjanmaalla on vielä työsarkaa.

- Täällä on kynnys ehkä muuta maata vähän korkeammalla. Keski-Pohjanmaa on haaste, mutta ei se enää kymmenen vuoden päästä ole, Holm sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Kati Latva-Teikari