1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tansania

Tamperelainen puusepäntaito kelpaa Tansaniassakin

Puuseppä Matti Hänninen on hiljattain palannut vuotuiselta Afrikan-reissultaan. Tamperelaisen kädentaidot ovat tulleet tarpeeseen tansanialaisella rakennustyömaalla.

Tamperelainen puuseppä Matti Hänninen on auttanut tansanialaisen koulun rakennustöissä jo kolmena vuonna peräkkäin. Kuva: Anna Sirén / Yle

Äetsän Kehitysmaayhdistys on jo useamman vuoden ajan auttanut tansanialaisen kädentaitokoulun rakennustöissä. Koulu tarjoaa kädentaitoammattien opetusta sellaisille nuorille, joiden mahdollisuudet jatkokoulutukseen olisivat muuten heikot.

Ompelutöitä, ruoanlaittoa ja puusepäntaitoja opettavan koulun seinissä näkyy myös Matti Hännisen kädenjälki. Tamperelaispuuseppä päätyi mukaan vapaaehtoistyöhön kaverinsa äidin pyynnöstä. Aluksi mies empi, mutta pian lähtöhalut voittivat.

- Alunperin minun oli tarkoitus lähteä ajelemaan pitkin Väli-Amerikkaa. Sitten ajattelin, että sinne pääsee koska tahansa, mutta nyt olisi ainutkertainen mahdollisuus lähteä töihin vieraan kulttuurin keskelle. Myös vastuu painoi. Tunsin, että koska itse olen saanut ilmaisen, hyvän koulutuksen Suomessa, minun velvollisuuteni on pistää hyvä kiertämään, Hänninen sanoo.

Hitaus ihmetyttää hämäläistäkin

Suomalaisella ammattimiehellä kesti tovin tottua tansanialaiseen työtahtiin.

- Afrikassa ei voi olettaa, että hommat hoituisivat samassa ajassa kuin Suomessa. Tansanialaisella työmaalla käytetään paljon aikaa myös aineettomaan työntekoon ja silkkaan yhdessäoloon. Aluksi se tuntui hidastelulta, mutta nyt ajatellen nuo hetket olivat ehkä varsinaista työntekoa tärkeämpiä.

Tuliaisina reissuilta Hännisen mukaan onkin tarttunut juuri ajatus kiireettömyydestä. Mies toivoisi myös tansanialaisten sosiaalisuuden kulkevan rinkassa Suomeen saakka.

- Tansaniassa muistetaan aina kysyä kuulumiset. Ihmiset ovat hyvin perillä toistensa voinnista ja elämäntilanteesta. Aina on aikaa ystävälliseen tervehdykseen.

Tansanialaiset hyväksyivät Hännisen helposti joukkoonsa, mutta ammattimiehen oppeihin suhtauduttiin terveellä kriitiisyydellä.

- Aivan samoin kuin suomalainen hetken epäilisi vaikkapa ruotsalaisen rakennusmiehen oppeja, myös tansanialaiset suhtautuivat suomalaisneuvoihin alussa kriittisesti. Kyllä täkäläiset taidot silti alkoivat ajan kanssa kelvata tansanialaisillekin ammattilaisille.

Mokaaja rentoutuu puun alla

Vapaaehtoistyön tekeminen vieraassa kulttuurissa ei ole silkkaa iloa. Päivät ovat pitkiä, ilmasto tukahduttavan kuuma ja vieraalla kielellä kommunikoiminen vie sekin energiaa.

- Vapaa-aika kuluu Tansaniassa yleensä lepäillessä tai kävelyillä. Joskus käyn myös paikallisten tapaan istumassa puun alla, parhaat kahvilat löytyvät nimittäin puiden alta, Hänninen vinkkaa.

Vierasmaalaista auttajaa saattaa uuvuttaa myös omien taitojen riittämättömyys.

- Tansaniassa pitää tottua mokaamaan, myöntämään omat virheensä ja keskustelemaan niistä. On myös tärkeää osata jatkaa eteenpäin möhlimisistä huolimatta.

Vaikka paikallisista työtovereista riittää positiivisia adjektiiveja, löytyy Tansaniasta nurjiakin puolia. Suomalaisen silmin ympäristöä kohdellaan luokattoman huonosti, byrokratia on uskomattoman takkuista ja suurissa kaupungeissa törmää tämän tästä jonkinlaiseen vedätykseen.

Matti Hänninen sanoo kuitenkin, että hyvä mieli riittää auttajan palkinnoksi ja korvaa monia epäkohtiakin.

- Täällä Suomessa töistä on kyllä saatava rahaa, mutta Afrikassa hyvällä mielellä ja kiitoksella pärjää pitkälle.

Elämä mahtuu pakettiautoon

Hänninen ei malta pysyä kotimaan kamaralla silloinkaan kun tarjolla ei ole työmatkoja. Aika ajoin mies pakkaa elämänsä pakettiautoon ja suuntaa vaikkapa Väli-Amerikkaa tai Australiaa kohti. Viime aikoina matkustelu on tosin ilmastohuolen takia vähentynyt.

Kun elinpiiri tien päällä pienenee pakettiauton kokoiseksi, alkavat ajatukset virrata.

- Usein saan reissussa parhaat työideani, ja matkalla on myös aikaa kehitellä älyttömiäkin ajatuskulkuja. Harvoin Suomessa on aikaa pohtia ja kehitellä samaa ajatusta päivätolkulla.

Kun on aika kääntää auton nokka takaisin ikohti kotimaata, Matti Hänninen tekee sen hyvillä mielin.

- Kolme-neljä viikkoa riittävät lorvailuun ihan hyvin. Tykkään työstäni niin paljon, että kuukauden lomailun jälkeen mieli palaa jo toteuttamaan ideoita käytännössä.