1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jäntin rahasto palkitsi neljä nuorta kirjailijaa

Kalevi Jäntin rahaston kirjallisuuspalkinto on jaettu tänä vuonna neljälle nuorelle kirjailijalle. Palkinto myönnettiin tänä vuonna Turkka Hautalalle romaanista Salo, Vilja-Tuulia Huotariselle runokokoelmasta Iloisen lehmän runot, Sanna Karlströmille runokokoelmasta Harry Slow’n rakkauselämät ja Miika Nousiaiselle romaanista Maaninkavaara.

kulttuuri

Kukin palkittu saa 15 000 euroa.

Palkintolautakunnan mukaan Turkka Hautalan esikoisteos Salo edustaa episodiromaanin lajiperinnettä. Tarina etenee ketjumaisesti henkilöhahmosta seuraavaan ja muodostaa lopulta palapelimäisen kuvan suomalaisesta mielenmaisemasta.

Vilja-Tuulia Huotarisen kolmatta runokokoelmaa Iloisen lehmän runot kuvaillaan kevyt- ja lapsenmieliseksi runoteokseksi. Palkintolautakunnan mukaan teos pukeutuu lastenlorun muotoon, viekastelee allegorioin, julistaa carpe diem -asennetta, vierailee runon perinteessä ja pohtii lehmän sielua ja runon olemusta. Uudella kokoelmallaan Huotarinen osoittaa kypsyneensä perinteen ja uudistuvan muodon hallitsevaksi runoilijaksi.

Sanna Karlströmin kolmas runokokoelma Harry Harlow’n rakkauselämät läpivalaisee palkintolautakunnan mukaan rakkauden teemaa tarkasti ja hienovireisesti. Kokoelmassa tarkastellaan rakkauden mahdollisuutta ja mahdottomuutta julmista eläinkokeistaan tunnetun Harry Harlow’n roolihahmosta käsin, mutta äänensä saavat myös Harlow’n läheiset naiset.

Miika Nousiaisen Maaninkavaarasta todetaan, että se kuuluu suomalaisen urheiluhulluuden mainioihin muistomerkkeihin Juhani Peltosen Elmon rinnalle. Sen päähenkilölle Martti Huttuselle kestävyysjuoksu on tie, totuus ja elämä. Maaninkavaaran komiikka perustuu koeteltuun tekniikkaan, liioitteluun ja toistoon. Voiman ja vaikuttavuuden romaaniin tuo sen apea pohjavirta.

Kalevi Jäntin säätiön perustivat vuonna 1942 WSOY:n pääjohtaja, professori Jalmari Jäntti ja rouva Hildur Jäntti nuorena kuolleen poikansa muistoksi. Säätiön tarkoitus on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen tukemalla ja innostamalla nuoria kirjailijoita. Palkinnon on saanut 94 kirjailijaa nyt palkittavat mukaan lukien.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi