1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinan koulutetuilla sinkkunaisilla miespula

Kiinassa yhä useammilla koulutetuilla sinkkunaisilla on vaikeuksia löytää aviopuolisoa. Ilmiö on yleistynyt nopeasti etenkin suurkaupungeissa, missä kohentunut tulotaso on lisännyt naisten itsemääräämisoikeutta.

Kuva: YLE

Kiinassa hääkellot soivat naisille aikaisin. Valat vannotaan tavallisimmin hiukan yli kaksikymppisinä. Miesten silmissä yli 26-vuotiaat ovat avioliittomarkkinoilla auttamatta jo liian vanhoja.

Yhä useammalle kiinalaisneidolle häät jäävät siis haaveeksi. Tämän tietää myös kolmikymppinen hammaslääkäri Zhu Yaping. Hän on etsiskellyt sitä oikeaa jo vuosikausia - turhaan.

- Totta kai minulla on paineita. Olen perheeni ainoa lapsi ja vanhempani haluaisivat, että menisin naimisiin ja hankkisin pian lapsen, Yaping sanoo.

Neiti Zhu sanoo tilanteensa johtuvan ammatista. Hammaslääkärin pitkät työpäivät verottavat sosiaalista elämää; tosin selityksiä on muitakin.

- Korkeakoulututkintoni vaikeuttaa poikaystävän löytämistä, koska miehet luulevat, että me hyvin koulutetut naiset vaadimme enemmän, emmekä ole sopivia morsiamia heille.

Kungfutselainen kulttuuri luo paineita

Miesten mielestä vika on naisissa. Vaatimustaso on liian kova. Kun ensimmäiset vastaantulevat sulhasehdokkaat eivät neidoille kelpaa, jäävät monet junasta.

Mutta mitä tästä tuumii neiti Zhu? Ihannemiehen mitat ovat hänelläkin tiedossa. Zhu sanoo etsivänsä kilttiä miestä, eikä ulkonäölläkään ole niin väliä. Koulutus ja tulotaso ratkaisevat.

- Hänellä pitäisi olla kaksi kertaa suurempi palkka kuin minulla. Loppututkinto olisi parempi olla hyvästä yliopistosta ja kandidaatin paperit pitäisi vähintään olla.

Ongelman ytimessä on kungfutselainen kulttuuri, jonka mukaan miehen pitää olla kaikessa naisen yläpuolella. Kiinalaisessa arjessa vaatimukset ovat silti mahdottomia. Kun Mersuilla huristelevia prinssejä ei riitä kaikille, oravanpyörä on valmis.

Pekingissä puoli miljoonaa "ylijäämänaista"

Ei siis ihme, että koulutetuista naisista yhä harvempi astelee alttarille. Näitä "ylijäämänaisiksi" Kiinassa kutsuttuja sinkkuja arvioidaan olevan pelkästään Pekingissä jo puoli miljoonaa, Shanghaissa ehkä vieläkin enemmän.

Entä mikä sitten neuvoksi? Lääkäri Jiang Nan tietää ratkaisun. Uunituore sulhanen on juuri juhlinut häitään sairaanhoitaja Li Jingin kanssa Pekingissä. Häämenot olivat perinteiset: lohikäärmeet tanssivat ja ruokapöydät notkuivat herkuista.

Heidän tapauksessaan amorin nuolet alkoivat singahdella työpaikalla. Jiang antaa sinkkunaisille neuvon:

- Naisten ei pitäisi olla niin nirsoja. Heidän pitäisi mennä naimisiin heti, kun löytävät sopivan, minunlaiseni miehen.

Häitä ammatikseen juontava Gao Kunpeng ei ole huolissaan. Hän uskoo hommia riittävän jatkossakin.

- Nuoret aina hössöttävät vapaudesta ja muusta, mutta iän myötä he tajuavat, että perhe on ainoa oikea valinta. Puoliso kyllä löytyy, tavalla tai toisella.