1. yle.fi
  2. Uutiset

Mehutölkin avaaminen voi olla kovan väännön takana

Kaupoissa myytävät tölkit ovat yhä useammin kiinni kierrekorkilla, jonka avaaminen saattaa olla hankalaa. YLE Lahti selvitti, miksi mehupurnukoiden korkit ovat sellaisia kuin ovat ja kuka niitä suunnittelee.

Kotimaan uutiset
Tyttö katselee terveysvaikutteisia mehuja kaupassa
YLE

Kuka päättää, millaisia mehutölkit ja niiden avausmekanismit ovat, Valion tuotepäällikkö Mary Petri?

- Mietimme tuoteryhmässä pakkauksia, mutta myös kuluttajat päättävät niistä. Kuluttajat ovat toivoneet toimivia ja käteviä korkkeja. Olemme halunneet kuunnella heitä.

Korkkeja tuntuu olevan yhtä monenlaisia kuin mehujakin. On esimerkiksi leikattavia ja repäistäviä läppiä sekä kierrekorkkeja. Mikä näistä on uusin?

- Kierrekorkit ovat uusin avaussysteemi mehuissa, marjakeitoissa ja joissakin maidoissa. Se on uutta teknologiaa, että on yhdistetty kartonkipakkaukseen muovikorkki.

Kierrekorkki voi kuitenkin olla todella jäykkä ja vaikea saada auki. Miksi?

- On totta, että silloin tällöin tulee palautetta siitä, että avaamisessa on ollut ongelmia, ei saada kunnon otetta ja purkkia auki. Jotkin erät ovat sellaisia, että jengat eivät niissä ole kunnolla kohdallaan ja avaaminen on vaikeaa. Saamme palautetta myös perinteisistä tölkeistä, jotka nekin ovat välillä tiukasti kiinni. Kierrekorkeista kuluttajat ovat silti pääsääntöisesti kiitollisia.

Mistä suunnittelu aloitetaan?

- Suunnittelun lähtökohta on käytettävyys. Se, että purkki on kätevä käyttää ja siisti sulkea. Uudelleen suljettavuus on tärkeä asia. Ihmiset toivovat, että varsinkin isot tölkit ovat kiinteästi suljettavia. Jos purkki voidaan sulkea kiinteästi, maku ja aromit säilyvät paremmin kuin perinteisessä tölkissä.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi