Itsetehdyn ruoan ja leivän arvostus kasvaa

Erilaiset ruokakurssit ovat kasvattaneet kysyntää. Esimerkiksi Oulun kansalaisopistossa suomalaisen ruuan peruskursseilla on ollut osallistujia aiempaa enemmän. Leipojia ovat pullistelleet myös esimerkiksi Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten kakkukurssit.

Kotimaa
YLE / Raila Paavola

Uudenmaan Martoissa on puolestaan huomattu kiinnostus erityisesti perinteistä ruisleipää kohtaan. Vaikka kurssille tuloon on monia syitä, kotitalousneuvoja Tuula Kivialho sanoo taantuman ilmenevän tunneilla.

- Tässä on ihan samanlainen suunta kuin 90-luvulla. Taas marttoja ja arjen neuvoja kaivataan. Tämä lama tekee hyvääkin, koska ihmiset alkavat opetella tekemään itse ja asiat nousevat toisenlaiseen arvoon.

Kiinnostus leivontaan näkyy myös alan liikkeissä. Helsingissä kakkutarvikkeita myyvän Confetin omistaja Terhi Tuomela sanoo, että Suomessa on leivontabuumi. Hänen mielestään leivontablogeja seuraavat suomalaiset kysyvät herkästi ulkomailta tilattavien tuotteiden perään.

- Jos verrataan esimerkiksi halloweeniin, niin kyllä me varmaan tuplasimme halloween-myynnin edellisvuoteen verrattuna. Jotain samanlaista odotamme tästä joulusta, Tuomela kertoo.

Uudenmaan Marttojen Tuula Kivialhon mukaan monien nykysuomalaisten leivontataidoissa on petrattavaa. Kurssilla vasta-alkajatkin pääsevät leivän makuun.

- Jos ei kotona tullut leipomisen perinnettä, niin ei se itsestään tartu, se täytyy tehdä.

Lähteet: YLE Uutiset / Mira Hyttinen