EU:n pankkisiirrot USA:n syyniin

EU:n oikeus- ja sisäministerit ovat hyväksyneet kiistanalaisen sopimuksen, jonka mukaan Yhdysvallat pääsee edelleen tutkimaan eurooppalaispankkien tilisiirtoja. Tiedot luovutetaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriön terrorismin rahoituksen jäljittämisohjelmaan.

Ulkomaat

EU:n ministerit päättivät tietojen luovuttamisesta vain päivää ennen kuin Lissabonin sopimus astuu voimaan. Myöhempi päätös olisi vaatinut täyden käsittelyn myös Euroopan parlamentissa. Nyt parlamentti vain hyväksyy tai hylkää sopimuksen.

Uusi sopimus oli tarpeen, koska maailmanlaajuinen pankkien tiedonsiirtoverkko SWIFT lopettaa ensi vuoden alussa EU:n sisäisiä rahansiirtoja koskevien tietojen varmuustallentamisen Yhdysvaltoihin. Aiemmin Yhdysvallat poimi haluamansa tiedot tätä kautta.

Ruotsin oikeusministerin Tobias Billströmin mukaan uusi sopimus on väliaikainen ja voimassa yhdeksän kuukautta. Yhdysvallat ei saa luovuttaa saamiaan tietoja kolmansiin maihin.

Tietojen siirtoa Yhdysvaltoihin perustellaan sillä, että USA:n jäljittämisohjelma auttaa torjumaan terrorismia myös Euroopassa. Arvostelijoiden mukaan käytäntö rikkoo tietosuojaa.

SWIFT välittää päivittäin biljoonien eurojen maksut lähes 8 000 rahalaitoksen välillä. Biljoona euroa on miljoona miljoonaa euroa.

EU haluaa ensi vuonna neuvotella Yhdysvaltain kanssa uuden pitkäaikaisen sopimuksen.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, AFP