Pizzanteon lyhyt oppimäärä

Pizza ei tullut Suomeen Pohjanmaan vaan Kaakkois-Suomen kautta! Sekä Haminassa että Lappeenrannassa tarjoiltiin kansalle pizzaa jo 1960-luvun alkuvuosina.

Kotimaa
Jon Sullivan

Pizza rantautui Suomeen 1960-luvun alussa, kun ensin Haminaan ja sitten Lappeenrantaan perustettiin pizzaravintola.

Lappeenrantaan pizzan toi italialainen Adriano Vinciguerra, joka siirtyi muusikon töistä yhtiökumppaninsa Raimo Kietäväisen kanssa ravintoloitsijaksi.

Adriano Bar perustettiin vuonna 1964 tarjoamaan pizzaa kansainvälistyvälle Suomelle. Adriano toi pizzaohjeen äidiltään, ja ravintolan ruokalistan ensimmäinen pizza oli nimeltään Pizza Napoletana.

Yhtiökumppanukset valmistivat pizzat itse, vaikka ravintolassa työskenteli emäntiäkin. Pizzat tehtiin ravintolasalin puolella, muut ruuat keittiössä.

Salainen pizzaohje

Adrianon kuuluisan pizzan pohjan ohje on edelleen salaisuus, sanoo Raimo Kietäväinen.

- Italialaisilta muusikoilta saatiin pieniä extravivahteita taikinan tekoon, ja se on vieläkin salaisuus!

Täytteeksi pizzaan ei laitettu juuri juustoa ja tomaattia kummempaa, mutta myöhemmin asiakkaat halulsivat muitakin täytteitä. Niitä lisättiin sitten muiden ainesten päälle.

Moni asiakas ihmetteli aluksi uutta ruokaa, ja ravintoloitsijatkin varoittelivat ensikertalaisia.

- Sanottiin Adrianon kanssa, että ota ensin kolme kertaa puolikas, ja vasta neljännellä kerralla kokonainen, virnistelee Raimo Kietäväinen.

Raimo Kietäväinen sanoo tehneensä 32 vuoden aikana noin 100.000 pizzaa.

Kietäväisen yhtiökumppani Adriano Vinciguerra kuoli 19.11.2009 Desenzano del Gardassa, Italiassa, jonne hän palasi 1980-luvun lopulla.

ADRIANON PIZZA eli Pizza Napoletana

Pohja:

  • vehnätaikinasta

Täyte:

  • leipäjuustoa siivuina
  • tahkojuustoraastetta
  • tomaattimurskaa, johon on sekoitettu reilusti basilikaa
  • valkopippuria
  • valkosipulia
  • oreganoa
  • kapriksia
  • anjovista

Pizzataikina painellaan matalaan vuokaan, jossa se paistetaan. Pohjan päälle ladotaan juusto, sen jälkeen tomaattimurska ja lopuksi muut aineet ja mausteet.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala