1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nyt myös papeilla on poikakalenteri

Varsinaissuomalainen pappiyhtye Viis papeista on tehnyt Suomen ensimmäisen pappien poikakalenterin. Aiemmin muun muassa katolisessa maailmassa on julkaistu Vatikaanin pappikalenteri.

Kotimaan uutiset
Pappien poikakalenterissa uskalletaan hullutella.
Pappien poikakalenterissa uskalletaan hullutella.Viis papeista / Vesa-Matti Väärä

Kalenterissa mukana oleva Paattisten kirkkoherra Jukka Järvensivu kertoo, että hän on joskus leikillään uhonnut menevänsä mukaan poikakalenteriin. Idea muhi aikansa ja nyt kalenteri julkaistiin.

- Haluamme haastaa ennakkoluulot papin ja kirkon roolista sekä asemasta yhteiskunnassamme. Ketkä tahansa, papit mukaanlukien, voivat tulla alas jalustaltaan ja laittaa itsensä peliin mokaamisen uhallakin, Järvensivu jatkaa.

Pappien kalenterin kuvien takana on lehtikuvaaja Vesa-Matti Väärä. Hän innostui pappien vilpittömästä ja poikamaisesta asenteesta.

- Uskoa vapaasti käsittelevä aihealue, aina Jeesuksesta joulupukkiin, on kiinnostanut minua kuvaajatyöni alkuajoista lähtien. Kalenterin myötä pääsin viiden papin puitteissa tarkastelemaan ihmisen suhdetta uskoon, Väärä kertoo kalenteriprojektista.

Poikakalenterissa vaatteet päällä

Viis papeista on viiden turkulaisen evankelis-luterilaisen kirkon papin syksyllä 2004 perustama yhtye. Välillä mukana on ollut kuusi soittajaa. Silloin yhtye on esiintynyt nimellä Sex pastors. Pappien poikakalenterissa esiintyjät ovat työasussa ja kuvat on otettu kirkoissa, Turun Koroisten ristillä sekä Henrikin kirkon rakennustyömaalla.

Muutamassa kuvassa näkyy värikkäitä, eteläamerikkalaisia pappien asuja. Papit aikoivatkin lahjoittaa kalenterin tuoton El Salvadorin katulapsityöhön. El Salvadorista on tullut monille suomalaiselle papille rakas maa. Vaikka maassa on paljon ongelmia, on sieltä tuotu Suomeen värikäs, tunteisiin vetoava salvadorilainen kansanmessu.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi