Tutka-antennimetsää suunnitellaan Lappiin

Pohjois-Lappiin suunnitellaan hehtaarien kokoista tutka-antennikenttää, jota käytetään yläilmakehän ilmiöiden ja revontulien luotaamiseen. Kymmeniä tuhansia antenneja sisältävä kenttä toimisi kansainvälisen Eiscat-järjestön 3D-suurtehotutkan vastaanottoasemana.

3D-grafiikka

Suurella sirontatutkalla halutaan korvata nykyiset lautasantenni-tutkat, jotka ovat käytössä Sodankylässä, Kiirunassa ja Tromsassa.

- Nythän on käymässä niin, että nämä komeat lautasantennitutkat ovat jäämässä kännykkäkehityksen jalkoihin. Kännykkäoperaattorit haluavat Lapissakin yhä enemmän käyttää samaa taajuutta, mitä nämä Eiscat tutkat käyttävät, sanoo Eiscat -tutkimusjärjestön hallintoneuvoston puheenjohtaja Kirsti Kauristie.

Lautasantennit korvataan antennikentillä

Järjestö suunnittelee lautasantennien korvaajiksi dipoliantenneista koostuvia antennikenttiä. Eiscat 3D-suurtehotutkassa olisi siis radiolähetin Tromsassa ja vastaanottavia antennimetsiä eri puolilla Pohjolaa. Yksi näistä antennimetsistä on suunnitteilla Pohjois-Suomeen, joko Sodankylään tai muualle Ylä-Lappiin.

- Paikkaa mietitään yhä. Riippuu aika paljon siitä sijoitetaanko lähetintutka samalle alueelle kuin nykytutka sijaitsee. Jos se sijoitetaan Norjaan, missä se nytkin on, niin Sodankylä ei ole paras paikka. Parempia olisivat Utsjoki tai Kaamanen, sanoo Kauristie.

Kolmiulotteista kuvaa yläilmakehästä

Uudenlaisella suurtehotutkalla saadaan yläilmakehästä kuvaa entistä laajemmalta alueelta ja kolmiulotteisena. Kirsti Kauristien mukaan järjestelmällä voidaan tutkia myös nopeita luonnonilmiöitä.

- Ne on paljon herkempiä eli pystyvät paljon heikompia ilmiöitä havaitsemaan, kuin vanhat tutkat. Sen seurauksena niillä pystytään myös paljon tarkemmin aikavaihteluja mittaamaan. Nopeampia vaihteluita voidaan seurata paremmin kuin vanhemmilla tutkilla.

Revontulitutkijana Kirsti Kauristie näkee jo nyt millaisia mahdollisuuksia 3D-suurtehotutkalla voisi saada.

-Tällä tutkalla voidaan revontulikaaren ajallisia ja paikallisia vaihteluita tutkia huomattavasti monipuolisemmin kuin vanhoilla tutkilla.

Rahoitusta haetaan EU:sta

Uudenlaisen tekniikan ja järjestelmän rakentaminen ei ole halpaa. Muutama vuosi sitten EU myönsi tutkan suunnitteluun 6 miljoonaa euroa.

Nyt Eiscat hakee tutkahankkeen valmisteluun EU rahaa noin 60 miljoonaa euroa. Kauristien mukaan hankkeella on hyvät mahdollisuudet saada rahoitus, koska 3D-suurtehotutka on nimetty EU:ssa tiedettä tukevien rakennelmien kehittämiseen tarkoitettujen hankkeiden tiekartalle.

Järjestön tavoite on, että tutkakenttiä alettaisiin rakentaa vuonna 2014.

Lähteet: YLE Lappi / Maiju Saijets