Talvisodan alkamisesta 70 vuotta

Talvisodan syttymistä muistellaan maanantaina eri puolilla Suomea. Suomen ja Neuvostoliiton välisen sodan alkamisesta on kulunut tasan 70 vuotta.

talvisota

Erityisen vahvasti talvisota näkyy Mikkelissä. Jalkaväkimuseossa on esillä talvisota 70 vuotta -näyttely. Päämajamuseon tämänvuotinen näyttelyteemakin on talvisota, johon kävijöitä johdatellaan sen aikaisten lehtien etusivujen kautta. Sensuuri näkyi lehtien sisällössä.

- Joulukuussa ruvettiin rajoittamaan hyvinkin paljon mitä lehdissä sai kirjoitella ja millä tavalla. Yleensä pommituksista tai tämmösistä ei kerrottu niin että paikkakunnat tulivat esiin. Pyrittiin jollakin tavalla kertomaan, mutta yksilöimättä mitä milläkin rintalohkolla tapahtuu, koska se oli yksi osa puolustusstrategiaa. Esimerkiksi säätiedot olivat salaisia tietoja jossakin vaiheessa, amanuenssi Pentti Nousiainen kertoo.

30.11.1939 Neuvostoliiton armeija aloitti tykkitulen Karjalan Kannaksella. Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat päivän aikana useita Suomen kaupunkeja. Salmi ja Suojärvi Laatokan Karjalassa olivat puna-armeijan ensimmäisiä hyökkäyskohteita.

Lähteet: YLE Savo