Aamun lehdet

Tiistain lehdet kommentoivat pääministeri Matti Vanhasen verotusehdotuksia. Lisäksi huomiota saavat luottamuksen tärkeys taloudessa ja sivistyksen merkitys designin ja tietoyhteiskuntakehityksen rinnalla.

Jyrkän keskustalainen linjapuhe, kiteyttää Uutispäivä Demarin toimittaja Pauli Takala kolumnissaan.

Yhtä aikaa oppositiota ja hallituskumppaneita arvosteleva pääministeri; siinä oikein keskustalainen toivevävy, Takala luonnehtii ja summaa pääministerin puheita seuraavasti: suurituloiset pitää laittaa lamavelan maksajiksi kiristämällä heidän verotustaan tuntuvasti esimerkiksi viideksi vuodeksi.

Jos keskusta nyt Vanhasen ilmoituksella on tullut samoille linjoille verotuksessa kuin lähes koko muu eduskunta kokoomusta lukuun ottamatta, syntyy aika erikoinen tilanne, Takala ennustaa.

”Jos käy, niin kuin luulen, että veropäätökset lykätään paljon Vanhasen mainitsemaa kauemmaksi, voi perustellusti sanoa, että hallitus ja eduskunta ovat vähemmistön vankina. Kokoomus määrittelee tämän fantastisen politiikan sisällön ja pääministeri katselee sivusta.”

Aamulehden (siirryt toiseen palveluun) mielestä Vanhanen teki räväkän pelinavauksen.

Lehden mukaan pääministeri hyökkäsi kokoomuksen kimppuun lyömäaseenaan puhemies Sauli Niinistön menoleikkaus- ja veronkorotuspuheita, joita hän piti kamreerimaisen vanhakantaisena talousajatteluna, jolla ei nykyoloissa kasvua edistetä.

Aamulehden näkökulmasta puhe rikkaiden veronkorotuksista oli vähän halpahintaista kosiskelua – tästä osoituksena se, että oppositio oitis tarrautui siihen ja ryhtyi jo levittämään Robin Hood -viittaa pääministerin harteille.

Koska talousrintamalla mittarit ovat edelleen punaisella, Aamulehti tiivistää kantansa: ”Vähiten tässä tilanteessa kaivataan sitä, että hallituksen pakka menee pääministerin puheenjohtajapelin takia sekaisin ja politiikkaa alkaa leimata vastuuton huutokauppa veroista, menoleikkauksista ja valtion velanotosta.”

Luottoluokitus on kaiken A ja A

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (Kok.) kolumnoi Turun Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) luottamuksen puolesta.

Kataisen mukaan Suomella on riittävästi luottamuspääomaa edelleen. Tästä kertoo mm. se, että viime viikolla kansainvälinen luottoluokitusyhtiö Standard & Poor’s vahvisti Suomen valtiolle parhaan mahdollisen luottoluokituksen, AAA.

Kataisen mielestä luottoluokituksen heikentyminen johtaisi valtion velanhoitokulujen kasvuun ja olisi veronmaksajien rahojen heittämistä kankkulan kaivoon.

”Nuo ”kolme A:ta” eivät siis ole mikään merkityksetön juttu. Edellisen laman aikana menetimme luottoluokitustamme ja esimerkiksi juuri Standard & Poor´sin kohdalla paluu takaisin ”parhaaseen A-ryhmään” vei peräti kymmenen vuotta”, Katainen muistuttaa.

Katainen perään kuuluttaa kirjoituksessaan uskottavaa taloudenpitoa, joka tarkoittaa hänelle mm. työurien pidentämistä, tuottavuuden parantamista, menomalttia, verotulojen tarkistamista, parjatuista menokehyksistä kiinni pitämistä, palkkamalttia työmarkkinoilla ja uuden kasvun eväitä.

”Kasvua ei kuitenkaan synny viime päivinä esille nostetuilla työn verotuksen kiristämispuheilla, vaan siihen vaaditaan työntekoon kannustamista”, Katainen kirjoittaa.

Sivistys on kirjastoissa

Anja Snellman käsittelee Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) kolumnissaan sivistystä. Hän mainitsee Helsingin valinnan maailman Design-pääkaupungiksi ja EVA:n tylyn tietoyhteiskuntaraportin, jonka mukaan Suomi on jämähtänyt tietoyhteiskunnan kehittämisessä.

Snellman kysyy, kuinka monella design-pääkaupunkihankkeen lobbareista ja tietoyhteiskuntaräätäleistä on kirjastokortti, ja milloin he viimeksi ovat käyneet kirjastossa Suomessa tai ulkomailla.

Jos kirjastossa on käynyt, on väkisinkin oivaltanut, miten hyvä kirjastolaitos Suomessa on. ”Esittelykelpoisia rakennuksia, kyllä, niitäkin, mutta ennen muuta ilmaisia sivistyspalveluita kaikelle kansalle.”

Snellmanin mukaan ”design-hippa, innovaatiopulina ja digihypehöttö sekoittaa helposti suomalaisten kaupunkisuunnittelijoiden ja nykyaika-partiopoikien päät.

Sivistys on nimittäin kansakunnan parasta designiä, ja se sijaitsee korvien välissä.”