Koivusalo julistaa ihmisarvoa Linnan klassikon avulla

Ohjaaja Timo Koivusalo julkaisee perjantaina oman tulkintansa suomalaisesta kansalliseepoksesta Täällä Pohjantähden alla. Aamu-tv:ssä vieraillut Koivusalo sanoo tarttuneensa teokseen siksi, että hän haluaa muistuttaa ihmisiä vuoden 1918 sisällissodan kauhuista ja ihmisarvon merkityksestä.

Koivusalon versio ottaa päähenkilökseen Akselin, jota näyttelemään valikoitui Ilkka Koivula.

Koivusalon mukaan Koivula oli rooliin ilmiselvä valinta.

- Luin kirjan 14-vuotiaana ja lähdin tekemään omaa versiotani silloisten mielikuvien pohjalta. Mielestäni Akseli on juuri tällainen Ilkka Koivulan kaltainen voimakas ja tulisieluinen, mutta kuitenkin herkkä hahmo, Koivusalo sanoo.

Akselin vaimon, Elinan, rooliin valikoitui Vera Kiiskinen, joka täytti Koivusalon mukaan Elinan tuntomerkit tarkasti.

- Elina on tällainen eloveena, joka on voimakas ja fiksu nainen, perustelee Koivusalo.

Koivusalo toteutti tulkintansa Linnan klassikosta Suomen mittakaavassa suureellisesti: elokuvassa nähdään 150 ammattinäyttelijää ja yli 2 000 avustajaa.

Koivusalon visiota kuvattiin intensiivisesti noin vuoden verran. Tuloksena on trilogiasta kahdeksi elokuvaksi muokkaantunut kertomus, jonka ensimmäinen osa tulee teattereihin tämän viikon perjantaina.

Koivusalon mielestä hänen ratkaisunsa oli elokuvan ja myös näyttelijöiden kannalta oikea ratkaisu.

- Oli hienoa päästä tekemään kerrankin pitkän kaaren tarinaa. Harvoin näyttelijätkään pääsevät keskittymään yhtä syventyneesti yhteen työhön kerrallaan, Koivusalo toteaa.