1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Kulttuuriteorian Elvis" villitsi Helsingissä

Slovenialainen kulttifilosofi Slavoj Žižek vierailee parhaillaan Suomessa. Kulttuuriteorian Elvikseksi tituleerattu Žižek on synnyttänyt ympärilleen rock-tähden kaltaista palvontaa. Julkkisfilosofin luennoille jonotetaan ympäri maailmaa, ja hän on kysytty vieras myös television keskusteluohjelmissa.

Slovenialaisfilosofi Slavoj Žižek kertoi Helsingissä tyydyttävänsä sovinistisia halujansa lukemalla Kalevalaa. Kuva on vuodelta 2008. Kuva: Andy Miah (www.andymiah.net) / Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

Slavoj Zizek yhdistelee psykoanalyysia, kommunismia ja populaarikulttuuria. - Vastauksia maailmantilaan minulla ei ole, sanoo Slavoj Žižek

- Jos minulta kysyttäisin, miten ratkaista ympäristöongelmat, niin herranen aika, ei minulla siihen mitään vastausta ole, puuskahtaa filosofi. Hänen mukaansa tärkeää on saada ihmiset ajattelemaan, mitä ongelmat oikeastaan ovat.

Pääkysymyksiksi Žižek määrittele ympäristöongelmat, intellektuaalisen omaisuuden riiston, biogenetiikan ja ihmisten jääminen ulkopuolelle yhteiskunnassa.

- Kaikki nämä ovat yhteisiä ongelmia, siksi puhun kommunismista. Luonto ja sen ongelmat ovat kaikille yhteisiä, selventää Žižek.

Julkkisfilosofi on hurahtanut Suomeen

Voima-lehden päätoimittaja Kimmo Jylhämö uskoo, että Žižekistä ollaan kiinnostuneita, koska hän on yhdistänyt filosofian psykoanalyysiin ja populaarikulttuurin tutkimuksen.

- Žižek on palauttanut ideologiakritiikin. Hän arvioi filosofiaa, populaarikulttuuria ja politiikka ideologioina. Ne siis kertovat jotain ihmisten toiminnasta. Lacanilaisena psykoanalyytikkona psykoanlayytikkona hän paljastaa ihmisten tekojen takana olevat motiivit, sanoo Jylhämö.

Žižekin puheessa vilahtelevat ideologiset käsitteet kommunismista liberaaliin demokratiaan ja populaarikulttuuri piirretyistä Hollywood-leffoihin. Hän paljastaa myös pitävänsä Suomesta todella paljon. Hän määrittelee Sibeliuksen todelliseksi taiteilijaksi ja kehuu suomalaiset kapellimestarit, elokuvat ja kylmän ilmaston.

- Pidän myös kaikesta Kalevalassa. Pidän sen kielestä. Lisäksi salaa voin tyydyttää miehisiä sovististia halujani lukiessa Kalevalaa, koska siinä on hyviä miehiä mutta naiset ovat vallassa.