Sveitsin minareettikiellolle kritiikkiä ja kiitosta

Sveitsiläisten päätös kieltää minareettien rakentaminen on herättänyt laajaa arvostelua. Päätöksen ovat tuominneet suvaitsemattomana muslimijohtajat sekä monet lehdet ja poliitikot. Euroopan äärioikeistolta päätös on sen sijaan saanut kiitosta, ja vastaavaa kansanäänestystä on toivottu muuallekin.

Walter Wobmann, "Ei minareeteille" -liikkeen puheenjohtaja, tuuletti äänestystuloksen selvittyä. Kotkan pitäisi perussuomalaisten mielestä ottaa opikseen Sveitsin äänestystuloksesta. Kuva: EPA / MARCEL BIERI

Sveitsissä 57,5 prosenttia äänestäjistä antoi sunnuntain kansanäänestyksessä tukensa ehdotukselle, joka kieltää moskeijoiden minareettien rakentamisen. Sveitsin hallitus kehotti turhaan kansalaisia torjumaan kiellon, jota ajoi siirtolaisvastainen Sveitsin kansanpuolue.

Koska minareettikieltoa kannatti myös selvä enemmistö kantoneista, kielto viedään Sveitsin perustuslakiin.

Sveitsin hallitus oli torjunut vastaavan aloitteen perustuslain, uskonnonvapauden ja suvaitsevaisuuden vastaisena. Nyt hallitus sanoo, että se kunnioittaa kansan päätöstä. Samalla hallitus vakuuttaa, että Sveitsin muslimit voivat harjoittaa uskontoaan yksin ja yhdessä sekä elää uskomustensa mukaan kuten tähänkin asti.

Oikeusministeri Eveline Widmer-Schlumpf arvioi, että päätös tulee vaikuttamaan maan kauppasuhteisiin. Myös sveitsiläislehdissä on arveltu, että päätös vahingoittaa Sveitsin mainetta ja voi johtaa boikotteihin.

Sveitsin vihreä puolue sanoo harkitsevansa valittamista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Ulkomailla kritisoidaan

Euroopan neuvoston parlamentaarinen neuvosto on ilmaissut huolensa Sveitsin äänestystuloksesta. 47-jäseninen neuvosto sanoo lausunnossaan, että äänestystulos rikkoo suvaitsevaisuuden, vuoropuhelun ja toinen toistensa uskonnon kunnioittamisen arvoja vastaan.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay tuomitsee minareettikiellon syrjivänä. Pillay sanoo olevansa surullinen siitä, että muukalaisvihamieliset perustelut ovat saaneet niin suuren tuen sveitsiläisten äänestäjien keskuudessa.

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner tuomitsee päätöksen suvaitsemattomuuden osoituksena ja vaatii sen perumista. Kouchnerin mukaan kielto sortaa yhtä uskontoa.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt pitää äänestystulosta ennakkoluuloisuuden ja ehkä myös pelon osoituksena. Bildtin mukaan on selvää, että tämä on kaikin tavoin negatiivinen viesti. Bildt myös kummeksuu, että tällaisesta asiasta päätettiin kansanäänestyksessä.

Itävallan sisäministeri Maria Fekter toteaa, että Itävallassa on uskonnonvapaus ja uskonnonvapauteen kuuluvat myös uskonnolliset rakennukset.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan tuomitsee äänestystuloksen islaminvastaisena ja rasistisena. Hän toivoo, että Sveitsi korjaa virheen mahdollisimman pian. Presidentti Abdullah Gülin mukaan äänestys on häpeäksi sveitsiläisille ja osoittaa, että islaminvastaisuus on kasvussa Euroopassa.

Saksan hallitsevan CDU-puolueen kansanedustaja Wolfgang Bosbach katsoo, että äänestystulos on merkki islamin pelosta, jota on myös Saksassa. Berliner Zeitung -lehden lainaaman Bosbachin mukaan tämä pelko on otettava vakavasti. Saksassa tällainen äänestys ei kuitenkaan ole Bosbachin mukaan mahdollinen eikä tarpeen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan minareettikielto loukkaa uskonnonvapautta.

Ranskalaislehti Libération pitää päätöstä yllättävänä ja katsoo sen kyseenalaistavan perusoikeuksia. Saksalaislehti Die Welt kirjoittaa, että päätös vie Sveitsin takaisin valistusta edeltäneelle aikakaudelle. Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan päätös on katastrofi ja rikkoo sekä Sveitsin perustuslakia että Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Itävallan Der Standard -lehti kuvaa äänestystulosta suoran demokratian rumiksi kasvoiksi. Die Pressen mukaan sveitsiläiset äänestäjät ovat tehneet maalleen karhunpalveluksen.

Islamilaiset pettyneitä, katoliset moittivat

Muslimiryhmät Sveitsissä ja muissa maissa ovat tuominneet kansanäänestyksen tuloksen uskonnonvapauden ja islamin vastaisena.

Sveitsin islamilaisjärjestöjen liiton johtaja Farhad Afshar sanoo, ettei kivuliainta ole itse minareettien kieltäminen, vaan äänestyksen symbolinen viesti. Muslimit eivät tunne olevansa hyväksyttyjä uskonnollisena yhteisönä, Afshar sanoo.

Geneveläismoskeijan imaami Youssef Ibram puolestaan kehottaa muslimeja kunnioittamaan sveitsiläisten päätöstä, vaikkeivät sitä hyväksykään. Muutoin me olemme ensimmäisiä uhreja, Ibram sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Myös Sveitsin piispojen konferenssi arvostelee äänestystulosta, joka sen mukaan voimistaa uskontojen ja kulttuurien rinnakkainelon ongelmia. Vatikaani sanoo yhtyvänsä sveitsiläispiispojen näkemykseen.

Indonesian suurimman muslimiryhmän Nahdlatul Ulaman johtaja Maskuri Abdillah sanoo, että päätös osoittaa sveitsiläisten vihaa muslimiyhteisöjä kohtaan. Hän kuitenkin kehottaa muslimeja olemaan kostamatta päätöstä.

Egyptin mufti Ali Gomaa pitää äänestystulosta loukkauksena kaikkia maailman muslimeja kohtaan. Myös muun muassa Britannian ja Itävallan muslimien järjestöt ovat tuominneet päätöksen.

Äärioikeisto riemuitsee

Päätöksen ovat sen sijaan toivottaneet tervetulleiksi siirtolaisvastaiset poliitikot eri puolilla Eurooppaa. Hollannin oikeistopopulistisen PVV-puolueen puheenjohtaja Geert Wilders haluaa myös Hollantiin vastaavaa kansanäänestystä. Hän uskoo, että hollantilaiset äänestäisivät samoin kuin sveitsiläiset.

Myös Tanskan kansanpuolueen Pia Kjersgaard on ilahtunut Sveitsin äänestystuloksesta ja toivoo näkevänsä vastaavanlaisen äänestyksen Tanskassa. Itävallan äärioikeistolaiset puolueet FPÖ ja BZÖ ovat nostaneet Sveitsin äänestyksen innoittamina uudelleen esiin vanhan vaatimukseen minareettikiellosta Itävallassa.

Päätöstä ovat ylistäneet myös muun muassa Italian Pohjoisen Liiga ja Ranskan äärikansallismielisen kansallisen rintaman johtaja Jean-Marie Le Pen.

Sveitsin 7,5 miljoonasta asukkaasta noin viisi prosenttia on muslimeja. Sveitsissä on vain neljä minareettia, eivätkä ne saa kaiuttaa rukouskutsua. Moskeijoita Sveitsissä on noin 200.