Englannista löytyi viikinkiaikainen kierrätyskeskus

Brittitutkijat ovat löytäneet Pohjois-Englannin muinaisen viikinkipääkaupungin Yorkin läheltä viikinkien metallinkierrätyskeskuksen. Tutkijat ja heitä metallinpaljastimineen auttaneet vapaaehtoiset etsivät Fulfordin taistelutannerta mutta törmäsivätkin yli tuhanteen miltei tuhatvuotiseen metalliesineeseen.

kulttuuri
Norjalaistaiteilija Peter Nicolai Arbon näkemys taistelusta Stamfordin sillalla.Peter Nicolai Arbo / Public Domain

Tutkimuksia johtanut historioitsija Chas Jones kertoo, että esineiden joukossa on runsaasti nuolenkärkiä ja kirveenteriä. Lisäksi löytyi merkkejä siitä, että taisteluissa kuluneita esineitä sulatettiin uuteen käyttöön.

- Löysimme useita "ahjonpohjia" eli paikkoja, joihin oli jähmettynyt sulaa metallia, Jones kertoo The Press -lehdessä.

Löydöt ovat parhaillaan Yorkin yliopistossa tutkimuksissa, jotka kertovat metallin täsmällisen koostumuksen. Siten joukosta seulotaan mahdolliset nykyajan metallit.

Pääosan löydöistä arvioidaan kuitenkin olevan Fulfordin taistelusta eli vuodelta 1066. Jonesin mukaan ne tukevat teoriaa, jonka mukaan aseet vietiin kierrätettäviksi aivan taistelupaikan lähelle heti, kun yhteenotto oli ohi.

- Pohjoismaiset asiantuntijat ovat mieltä, että löytömme ovat Fulfordin viikinkivoittajien aseita, joista he olivat tekemässä uusia seuraavaan taisteluun. Se kuitenkin yllätti heidät, ja paikka jäi tyhjilleen, Jones kuvailee.

Fulfordissa taisteltiin ankarasti vallasta, koska anglosaksien kuningas Edvard Tunnustaja oli kuollut ilman perillistä. Norjan kuninkaan Harald III:n johdolla taistelleet viikingit valtasivat ensin Fulfordin ja myöhemmin myös Yorkin.

Lähteet: YLE uutiset