Lapin joulumatkailu putoaa selvästi

Pohjoisen kentille tulee tänä jouluna 132 charterlentoa vähemmän kuin vuosi sitten. Joululentojen määrä putoaa vuoden 2004 tasolle. Suurin menettäjä on Rovaniemi.

Kotimaa
Ensimmäiset joulumatkailijat saapuivat Rovaniemelle tänään.JARMO HONKANEN / YLE

Lapin joulumatkailu kokee historiansa suurimman pudotuksen ja lentojen määrä romahtaa vuoden 2004 tasolle. Viime vuoteen nähden pudotus on 25 prosenttia, kertoo Finavian Pohjois-Suomen aluejohtaja Martti Oinas. Hän uskoo, ettei tilanne tule enää tästä muuttumaan.

- Kyllä jo nyt voidaan sanoa, ettei joulun lentojen määrässä tapahdu enää suuria muutoksia.

Suurin pudotus joulu-chartereiden määrässä koetaan Rovaniemellä. Joulupukin pääkaupunkiin laskeutuu 132 charteria, joista suurin osa tulee Isosta Britanniasta. Vuosi sitten lukumäärä oli 187, eli pudotusta on miltei 30 prosenttia.

Rovaniemi menettää asemansa Kittilälle

Rovaniemi menettää tänä jouluna asemansa Pohjois-Suomen jolulumatkailun keskuksena. Kittilän kautta joulua saapuu juhlistamaan 141 charteria, kun viime vuonna määrä oli 178. Rovaniemi ja Kittilä ovat vuosia käyneet kilpaa joulumatkailun suosiosta. Kittilän menestyksen taustalla katsotaan olevan tehokkaampi markkinointi ja laadukas ohjelmapalvelu.

Ivalossa koetaan prosentuaalisesti suurin menetys kun viime vuoden 68 lennosta pudotaan 32:een. Menetys on erityisen suuri Saariselän alueelle, jonne joulumatkat Ylä-Lapissa ovat perinteisesti suuntautuneet.

Kuusamon kentälle laskeutuu puolestaan 19 joulun charteria kun vuosi sitten sinne tuli 26 konetta. Enontekiölle joulumatkailu jatkuu lievässä laskussa. Käsivarren kentälle tulee 15 konetta vähemmän kuin viimeksi eli 45.

Venäläisten määrä ei putoa yhtä paljon

Venäläisten matkailijoiden määrä ei tule laskemaan yhtä paljon kuin talouskriisiin juuttuneiden brittien. Finavian Pohjois-Suomen aluejohtaja Martti Oinas uskoo, että lasku on pienempää mutta lopullinen pudotus selviää vasta kun koneet ovat maassa.

- Venäläisten mentaliteetti on sellainen, että eletään aivan viime hetkeen. Peruuntumiset toteutuvat hyvin lyhyellä aikavälillä.

Tulevana viikonloppuna koetaan ensimmäinen suuri jouluryntäys pohjoisen kentille. Vilkkain viikonloppu on puolentoista viikon kuluttua, kun Rovaniemen ja Kittilän yläpuolella on yhteensä kolmisenkymmentä konetta.

Lapin joulumatkailu on kokenut 2000-luvulla suuria muutoksia. Lentojen määrä lähti nopeaan kasvuun vuosikymmenen alussa. Suurin kasvu ajoittui vuodelle 2006, jolloin uusia lentoja oli 140 enemmän kuin edellisenä vuonna. Huippuvuosi oli 2007, jolloin kentille tuli 612 joulu-charteria.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Torvinen