1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapaaehtoistyön suosio on ennätyslukemissa

Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä kävi tiistaina kova kuhina. Vapaaehtoistoiminnan messujen yleisösuosio kuvastaa todellisuutta: hyväntekeväisyys ja toisten auttaminen on nyt ennätyksellisen suosittua.

Vihreä Lanka kertoi hiljattain useiden järjestöjen ja seurakuntien suorastaan pulllistelevan auttamishaluisia. Sama on huomattu Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnassa.

- Ystävätoiminnan kurssit ovat tällä hetkellä ihan täynnä ja koko ajan on tarvetta uusille kursseille. Ensi vuonna onkin tarkoitus sekä kouluttaa uusia kurssittajia että lisätä kurssien määrää, sanoo ystävätoiminnan tiedottaja Tove Ruuskanen.

Talouden alamäki kasvattaa kiinnostusta vapaaehtoistyöhön, sillä toisaalta vaikeat ajat lisäävät huolenpitoa ja toisista välittämistä ja toisaalta taas työttömiksi joutuvilla saattaa olla aiempaa enemmän aikaa auttaa.

- Kävin kurssin vielä töissä ollessani ja sitten tulikin työttömyys ja pääsin aloittamaan tämän homman, jossa käyn juttelemassa vanhusten kanssa ja autan heitä arkiaskareissa. Työ on palkitsevaa. Sinne menee hirveän reippaalla mielellä ja kevyellä jalalla ja tulee takaisin vielä kevyemmällä, kertoo Seija Lyyra vapaaehtoistoimintaan lähdön syistä.

Jonna Vesalainen ja Anna Saukkonen eivät vielä ole mukana vapaaehtoistyössä, mutta messuilta löytyi useita mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

- Kun itsellä on asiat niin hyvin, niin haluaisi jotenkin jakaa toisillekin hyvää oloa, sanoo 18-vuotias Vesalainen.

Häntä kiinnostaa etenkin vanhustyö, kun taas Saukkonen on kiinnostunut pakolais- ja mielenterveystyöstä. Kipinä auttamiseen voi syntyä hetken mielijohteesta, kuten kävi kummimummiksi ryhtyneellä Marjatta Nurmisella.

- Katselin tuolla Itäkeskuksessa, kun äidit työnsivät lauantaisin lastenvaunuja ja olivat niin hermostuneita. Ajattelin, että kyllä olisi hyvä jos olisi joku paikka, johon voi viedä lapsen ostoksilla käynnin ajaksi.

Kaikkiin hommiin vapaaehtoisia ei kuitenkaan ole jonoksi asti taantumassakaan.

- Monella voi olla aika korkea kynnys ottaa meihin yhteyttä, koska teemme työtä väkivaltaisesti oirehtivien nuorten kanssa. Mutta ei sen välttämättä tarvitsisi olla niin, vaan ihmiset voisivat vain lähettää reippaasti sähköpostia ja kysellä, mitä voi tehdä, koska jokaisella varmasti on jotain annettavaa, sanoo Juha Niemelä Non Fighting Generation ry:stä.