Lindbergin Graffiti ja PMMP:n Veden varaan saivat Teosto-palkinnon

Magnus Lindbergin sävelteos Graffiti ja PMMP-yhtyeen Veden varaan -levy ovat saaneet Teosto-palkinnon. Voittajat valittiin kuudesta ehdokkaasta, jotka kaikki olivat palkintoraadin mukaan harvinaisen tasokkaita ja antavat hyvän kuvan suomalaisen musiikin monipuolisuudesta ja laadusta.

kulttuuri
Teosto-palkinnon jakoivat tänä vuonna PMMP:n jäsenet Jori Sjöroos, Mira Luoti ja Paula Vesala yhdessä säveltäjä Magnus Lindbergin (kolmikon takana) kanssa.YLE

Teosto-palkinto on arvoltaan 40 000 euroa. Tänä vuonna se jaettiin puoliksi Magnus Lindbergin ja PMMP:n jäsenten eli Jori Sjöroosin, Paula Vesalan ja Mira Luodin kesken.

Palkintoperusteissa Lindbergiä kiitetään komeasta nykymusiikista ja sinfoniaorkesterin ja kamarikuoron esityskoneiston täydellisestä hallinnasta. Kamarikuoron avulla Lindbergin tuhattaiturimainen tyyli voi avautua entistäkin laajemmalle yleisölle, palkintoraati arvelee.

Lindberg on poiminut Graffitiin latinankielisiä seinäkirjoituksia antiikin Pompeijista. Palkintoraati on aihevalintaan tyytyväinen. Sen mukaan seinäkirjoitukset olivat tuolloin ja ovat edelleen rahvaan vapaa foorumi vallanpitäjien arvosteluun.

Lindberg iloitsee crossoverista

Lindberg itse luonnehtii Yleisradion tilaamaa teosta aikamatkaksi. 2 000 vuotta sitten kukoistaneen ja yhtenä iltapäivänä pysähtyneen Pompeijin teksteissä on hänen mukaansa ikään kuin kaikki elämän ainekset yhtä aikaa läsnä.

Yhdeksi omista lähtökohdistaan hän kertoo sen, että halusi Graffitista draamallisen teoksen. - Ei oopperaa eikä oratoriota vaan teoksen, jonka maailma olisi omansa, Lindberg selittää.

Säveltäjän mukaan tekstit antavat rytmi-, tavu- ja painotusmaailman. Teksti voi mielenkiintoisella tavalla ikään kuin sanella musiikin olemusta. Uudelle vokaalisäveltäjälle kokemus oli miellyttävä.

Yli kolmekymmentä vuotta Teoston jäsenenä olleelle Lindbergille palkinnon saaminen on monella tapaa rohkaisevaa.

- Kivaa tässä on myös se, että tämä palkinto jaetaan ihanan PMMP:n kanssa. Vanha klassisen musiikin ihminen saa olla mukana tässä crossoverissa, iloitsee Lindberg.

Särmikkyys puri raatiin

PMMP:n Veden varaan oli raadin mielestä kisan särmikkäin ehdokas. Koskettavissa sanoituksissa ei ole kaihdettu tarttua vaikeisiinkaan aiheisiin, tekstit sopeutuvat saumattomasti tarttuviin melodioihin, ja sovitukset ovat omaperäisen raakilemaisia, raati kehuu.

Sen mukaan PMMP:ltä myös luonnistuu vaivattomasti vanhan lauluperinteen yhdistäminen moderniin rockiin.

Paula Vesalan mielestä heidän bändinsä ei käsittele kappaleissaan erityisesti vaikeita aiheita.

- Ne ovat vain aiheita, jotka itseä kiinnostavat ja jotka tulevat luontevasti biiseihin. Mutta pelkästään keikkailun takia on vähän erakoitunut, jolloin levyä tehdessä märehtii, uskaltaako tällaisista aiheista puhua, kertoo Vesala.

Hän jatkaa kuitenkin, ettei asia ole kovin vakava. Biisejähän ne vain ovat, hän sanoo. - Sen takia on helppo ajatella, että kun aiheita on miljoona ja radiossa lauletaan yleensä rakkaudesta, niin ne loput aiheet jäävät meille.

PMMP:n jäsenet iloitsevat tunnustuksesta levylle, joka säveltäjä Jori Sjöroosin mielestä on yhtyeen paras.

- Kyllä sitä tulee usein mietittyä, että onhan tämä aivan hullun hommaa. Ja nyt on helpottava olo saada siitä työstä tällainen palkinto, sanoo puolestaan Mira Luoti.

Voittajat eivät olleet ilmiselviä

Säveltäjien, sanoittajien ja musiikin kustantajien Teosto-järjestö jakoi suomalaisen säveltaiteen edistämiseen tarkoitetut palkintonsa nyt seitsemännen kerran.

Palkintoraadin muodostivat tällä kertaa toimittaja Pekka Gronow, toimittaja Vesa Sirén ja edellisvuoden Teosto-palkittu, räppäri Asa. Raati sanoi pohtineensa vakavasti voittajaksi neljää ehdokasta.

Lindbergin ja PMMP:n lisäksi esiraati oli valinnut tarjolle Verneri Pohjolan levyn Aurora, Tapani Länsiön sävellyksen Elämän lauluja, Scandinavian Group -yhtyeen levyn Palatkaa Pariisiin ja Amorphis-yhtyeen levyn Skyforger.

Lähteet: YLE Uutiset