1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaupunkimaisema laskeutui ryijyyn

Ryijyt ovat perinteisesti kuvanneet tekijänsä lähiympäristöä. Ryijytaiteilija Sonja Salomäki tuo teoksiinsa maalaismaiseman sijaan paloja kaupungin keskustasta.

Kuva: YLE

Linja-autoja, raitiovaunupysäkkejä, räntäsadetta ja kadunkulkijoita. YLEn Aamu-tv:ssä vieraillut Sonja Salomäki kuvaa ryijyteoksissaan ruispeltojen sijaan omaa lähimaisemaansa.

- Perinteiset ryijyt ovat todella hienoja ja arvostan niitä, mutta halusin tehdä jotain muuta. Asun kaupungissa, joten haluan kuvata kaupunkikuvaa.

Salomäki on kiinnostunut erilaisista maisemista. Hän opiskeli taideteollisessa korkeakoulussa tekstiilitaidetta ja valitsi lopputyönsä aiheeksi Myllypuron ostoskeskuksen. Salomäen ryijyjä koristavat muun muassa Hämeentien varrelta poimitut yksityiskohdat.

Salomäen lapsuudenkodissa ei ollut ryijyjä, joten hän kokee menneensä itselleen uudelle, tutkimattomalle alueelle. Ryijyt valmistuvat tuftauskoneen avulla, jollaisella voi valmistaa myös mattoja. Laite tekee lankalenkkejä, jotka Salomäki leikkaa saksilla auki. Tulevaisuuden haaveissa on lisätä käsityön määrää ja tehdä ryijyjä myös perinteisillä tavoilla.

Ryijyn toteutus kestää koosta riippuen muutaman viikkoa. Valokuvista tutut värisävyt syntyvät erivärisiä lankoja yhdistelemällä, ryijyihin kuvat päätyvät paloina ja osina. Suunnittelutyö on oma rupeamansa ja siihen menee aikaa vaihtelevasti.

- Riippuu, kuinka mieleinen aihe on. Pidän maisemista, sillä ne eivät lopu kesken. Niitä riittää, rumia ja kauniita.

Salomäen mukaan on tärkeää, että kaupunkimaisemiin kiinnitetään huomiota. Varsinkin nyt, kun lumi on käynyt Etelä-Suomessa harvinaisemmaksi, toivoo Salomäki, että julkisivuihin tuotaisiin enemmän ympäristöä ja ihmisiä piristäviä värejä.