Ranskalaisopein monipuoliseen ruokailuun

Jyväskylän päiväkodeissa on tutustuttu ranskalaisen Jaques Puisaisin kehittämään Sapere-menetelmään. Aistihavaintoihin perustuvan menetelmän tavoitteena on monipuolistaa ruokailutottumuksia ja ehkäistä lasten ylipainoa.

päivähoito
Karambolakin maistuu pienen tutustumisen jälkeen.
YLE Keski-Suomi

Neljän jyväskyläläisen päiväkodin kokeilu on näkynyt lasten ruokalautasilla. Annoskoot ovat kasvaneet ja kasvikset sekä hedelmät maistuvat aikaisempaa paremmin. Lisäksi yleinen varautuneisuus ruokaa kohtaan on vähentynyt kokeilun aikana. Jyväskylässä kerätyt kokemukset ovat herättäneet kiinnostusta myös muualla Suomessa.

- Kyselyjä menetelmästä on tullut ympäri Suomen, ja nyt meillä on hyvin vahvaa näyttöä siitä, että menetelmä toimii. Tänä päivänä lasten terveellisen ruokailun edistämiseen halutaan kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota, arvioi ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen.

Sapere-menetelmässä ei ole kyse salatieteilystä, vaan terveestä suhtautumisesta ruokailuun. Menetelmän pääpaino on aisitiharjoituksissa; ruokaa kosketellaan, haistellaan, maistellaan ja myös kuunnellaan. Leikkiä unohtamatta. Jyväskylän päiväkotien toimintamalli on ensimmäinen laatuaan maailmassa, sillä ensimmäistä kertaa menetelmää kokeiltiin päiväkoti-ikäisillä.

- Saperea on tehty täällä todella perusteellisesti ja erityisellä tavalla, sillä kyse on ollut niin pienistä lapsista. Mitä nuorempana opit jotain, sen pidempään oppi pysyy mukanasi, sanoo ranskalaisen Sapere-yhdistyksen johtaja Roelof Huurneman.

Latinankielinen sana sapere tarkoittaa "maistella ja olla rohkea". Menetelmä on syntynyt Ranskassa ja sitä on kehitetty yhteistyössä ruotsalaistutkijoiden kanssa. Seitsemän Euroopan maata on käyttänyt Saperea koulujen ravitsemuskasvatuksessa.

Jyväskylän päiväkotien toiminta on tehnyt vaikutuksen myös kansainvälisesti.

- Tämä on todella upeaa. Minulle tämä on juuri sitä, mitä Saperen pitäisikin olla, iloitsee Örebron yliopiston professori Judith Annett.

Menetelmä on laajenemassa koko Keski-Suomeen, sillä se on kirjattu maakunnalliseen terveydenedistämissuunnitelmaan. Sapere-menetelmä on herättänyt kiinnostusta myös valtakunnallisesti.

Lähteet: YLE Keski-Suomi