Google rajoittaa nettilehtien ilmaista lukua

Internetin hakujätti Google on rajoittamassa ilmaisten sanomalehtiartikkeleiden lukua hakukoneen kautta. Lehtikustantajien painostama Google ilmoittaa, että se aikoo sallia lehtikustantajille mahdollisuuden rajoittaa ilmaisiin artikkeleihin pääsyä hakutuloksista.

Ulkomaat
Mies kävelee Google-logon ohitse Saksan Frankfurtissa.
Boris Roessler / EPA

Google ilmoitti linjauksestaan sen jälkeen, kun mediajätti News Corporationin pääomistaja Rubert Murdoch oli kovistellut Googlea. Murdoch uhkasi estää lehtiensä näkyvyyttä Googlen hakutuloksissa. Murdoch on syyttänyt Googlea ja muita netin hakupalveluita lehtien sisällön varastamisesta.

Murdochin News Corporation on jo rajoittanut lehtien ilmaista käyttöä netissä. Murdoch on ilmoittanut, että Wall Street Journalin lisäksi myös muiden hänen omistamiensa yhtiöiden verkkolehdistä ryhdytään perimään maksua vuoden kuluessa. News Corporationin lehtiä ovat muun muassa The New York Post, The Australian sekä brittiläiset The Times ja The Sun. Sen omistuksessa ovat myös MySpace, Fox ja Sky News.

Kautta maailman arvostetuista lehdistä myös mm. Financial Times on jo rajoittanut ilmaista lukua netissä.

Lehtitaloille on kehitetty maksujen keräämiseen sopivia ohjelmia. Lehtikustantajat voivat rajoittaa sivuistojensa ilmaista käyttöä esimerkiksi First Click Free –ohjelmalla. Ohjelman avulla lukija saa klikata ilmaiseksi näkyviin vaikkapa viisi artikkelia päivässä ja sen jälkeen hänet ohjataan rekisteröitymään ja maksamaan sivujen käytöstä.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset