1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Antti Hyry sai Finlandia-palkinnon

Antti Hyry on saanut Finlandia-palkinnon romaanistaan Uuni. Voittajan valinneen kulttuurineuvos Tuula Arkion mukaan romaanista jäi tyven ja hyvä olo ja usko siihen, että meistä jokainen voi arvovalinnoillaan vaikuttaa omaan elämäänsä.

Kuva: Yle

Tuula Arkio pitää Uunia kuvauksena ihmiselämän perusasioista, hyvästä arjesta ja työnteosta. Romaanissa seurataan 400 sivun verran uunin muuraamista. Arkion mukaan kiireetön kerronta imaisee mukaansa lähes hypnoottisella tavalla ja uunin rakentaminen alkaa vertautua ihmisen elämän rakentamiseen.

Arkio pohdiskeli Finlandia-palkinnon jakotilaisuudessa myös taidepalkintojen merkitystä ja niiden käyttämistä markkinointiin. Vaikka kulttuurilla on hänen mukaansa itseisarvo ihmisen muiden perustarpeiden rinnalla, hän ei pidä pahana sitä, että Finlandia-palkinto on myynninedistämispalkinto, koska se saa ihmiset lukemaan kirjallisuutta. Samalla hän kuitenkin varoittaa päästämästä taidetta kertakäyttöiseksi kulutustuotteeksi, jonka arvoa mitataan vain rahalla ja myyntimäärillä.

30 000 euron arvoisen Finlandia-palkinnon jakaa Suomen kustannusyhdistyksen ja opetusministeriön yhteinen Kirjasäätiö. Esiraadin valitsemat ehdokkaat olivat Hyryn Uunin lisäksi Turkka Hautalan Salo, Kari Hotakaisen Ihmisen osa, Marko Kilven Kadotetut, Merete Mazzarellan Ingen saknad, ingen sorg ja Tommi Melenderin Ranskalainen ystävä.

Kulttuurineuvos Tuula Arkio sanoo, että ehdokkaat ovat päällisin puolin erilaisia. Hän kuitenkin löysi neljästä suomalaisen todellisuuden kuvan, joka ei ole valoisa. Etenkin Hotakaisen Ihmisen osa on kirja, jonka Arkio toivoo mahdollisimman monen lukevan. Mazzarella puolestaan on kirjoittanut nautittavan sukelluksen satusetä Topeliuksen aikaan ja sen ajatusmaailmaan, Arkio sanoo.

Myös Hyryn Uuni kuvaa tätä päivää, mutta eri näkökulmasta, kaukana kaupunkimiljööstä, ja kirja lähtee omille teilleen, Arkio perustelee voittajavalintaansa.

Hyry uskoo yhä kirjoihin

Hyry sanoo valinneensa aiheeksi uunin, koska siitä on hyvä kirjoittaa, mistä on kokemusta. - Toisaalta uuniin sisältyy monenlaisia ulottuvuuksia. Ajattelin myös, että jo nimenä se on moniulotteinen.

Kirjansa positiivisuutta Hyry kommentoi sanomalla, että hänen mielestään elämä on positiivinen ilmiö. - Kirjan nimenomaan pitäisi olla sellainen tila, jossa lukija voi asua. Jos jostakin lukijasta tuntuu hyvältä, niin hyvä on.

Hyryn ensimmäinen romaani ilmestyi jo 1950-luvulla. Siihen aikaan kirjallisuudella oli perustavanlaatuinen merkitys, hän sanoo.

- Toisaalta kirja perustuu kirjoitukseen, joka perustuu kieleen, ja siksi kirjan asema on vahva. Mitä olisi olemassa ilman kirjoitettua sanaa?

Tärkeintä on tehdä hyvää ja kestävää

Yleisradion kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen muistuttaa, että Antti Hyry on kirjoittanut läpi tuotantonsa paljon asumiseen ja ihmisen erilaisiin tiloihin liittyvistä asioista. Nyt uusimmassa romaanissa rajattuina tiloina ovat aitta ja sinne muurattava uuni. Pietari muuraa hitaasti tiili tiileltä uunia, ja sitä tehdessään hän rajaa pienen osan avaruutta uunin sisään.

Uunin hormistoa Hyry vertaa ihmisen hengityselimiin. Putkiin täytyy saada hyvät virtaukset, jotta uunista tulisi hyvä.Tärkeitä työssä ovat myös linjalangat, jotka pitävät muurin suorassa. Aivan kuin ihmisen elämässäkin tärkeitä ovat moraaliset linjalangat.

Uuni-romaania voi lukea kannanottona nykyelämän kiireeseen. Pietarilla ei ole kiire saada uunia hätäisesti valmiiksi. Tärkeintä on, että siitä tulee hyvä ja kestävä. Muurauksesta tulee lukijallekin kuin rauhoittumiseen houkutteleva uskonnollinen riitti.

Kaiken tekemisen ympärillä luonto elää aitan ulkopuolella. Pietari tarkkailee luontoa ikkunan läpi tai lähtee suolle keräämään lakkoja. Kesän tapahtumat rytmittyvät marjojen kypsymisen mukaan. Kun uuni on valmis ja siinä paistetaan leipää, Hyry lopettaa romaaninsa kauniisti: ”Ilmassa oli tuoksu, kuin kesän, tai vasta alkavan elämän.”

YLE TV1 uusii sunnuntaina 13.12. klo 10 - 11 henkilökuvan Antti Hyrystä. Dokumentti Olla niin kuin ovi, kivet ja maa - Antti Hyry valmistui vuonna 1995.