Kaikki Kauhajoen tragediasta

Yksitoista ihmistä kuoli Kauhajoella tiistaina ampumavälikohtauksessa oppilaitoksessa. Ammuskelija ampui myös itseään ja kuoli tiistaina illansuussa sairaalassa Tampereella. Tapahtunut järkytti eteläpohjalaista paikkakuntaa.

Kauhajoen palvelualojen oppilaitoksessa tapahtuneessa surmateossa kuoli yksitoista ihmistä. Kuva: YLE

Torstai 2.10. Kauhajoen uhrit omaisille Kauhajoen ampumavälikohtauksen uhrit luovutetaan omaisille. Oikeuslääketieteelliset tutkimukset vainajilla on saatu päätökseen, kertoo Keskusrikospoliisi.

Keskiviikko 1.10. Poliisi toivoo koulu-uhkaajien ajattelevan seurauksia Poliisi vetoaa koulu-uhkausta harkitseviin, jotta he miettisivät tekojensa seurauksia. Poliisi tutkii kaikki uhkaukset ja perättömän uhkauksen tekijä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. >> Lue lisää Kauhajoen poliisi saa lisäresursseja Sisäasiainministeri Anne Holmlund lupasi keskiviikkona Kauhajoen poliisille lisäresursseja, jotta se selviää ampumistapauksen jälkiselvittelystä. >> Lue lisää Lisäbudjetissa rahaa yllättävien onnettomuuksien hoitoon Yllättävien onnettomuuksien vuoksi vaikeuksiin joutuneet kunnat ovat saamassa valtion tukea. >> Lue lisää Tiistai 30.9. Kauhajoen poliisin toimista virkarikostutkinta Syyttäjä aloittaa esitutkinnan Kauhajoen poliisin toimista. Poliisi kuuli surmaajaa ennen surmatekoja, mutta ei ottanut häneltä asetta pois. Syyttäjän mukaan esitutkinta käynnistetään ampuma-aseen hallussapidon osalta.

Kauhajoki sai avustusta tehostettuun nuorisotyöhön Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on myöntänyt Kauhajoen kaupungille 170 000 euroa käytettäväksi tehostettuun nuorisotyöhön.

Nuorten väkivalta tilanne aiotaan selvittää Lasten ja nuorten väkivaltatilanteesta tehdään selvitys. Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä haluaa lisää tietoa siitä, mihin suuntaan nuorten väkivalta on kehittymässä.

Maanantai 29.9. Lääkäriliitto vastustaa aseluvista tulevaa työkuormitusta Lääkäriliiton mielestä aselupien lääkärinlausunnoilla ei saa kuormittaa esimerkiksi terveyskeskusten työtaakkaa.

Poliisin tekninen tutkinta Kauhajoella valmistui Poliisi on saanut Kauhajoen oppilaitoksessa teknisen tutkinnan valmiiksi. Surmatapahtumaa tutkitaan 10 murhana ja yhdeksän murhan yrityksenä.

Holmlund: Terveystietojen saatavuutta parannettava Sisäasianministeri Anne Holmlundin mukaan terveydenhuollon käytössä olevat tiedot tulee saada nykyistä paremmin poliisin käyttöön. Holmlund katsoo, että esimerkiksi Kansaneläkelaitoksen lääketiedot tulisi saada aseiden lupaharkinnan tueksi.

Käsiaselupa vaatii jatkossa lääkärinlausunnon Käsiaselupa vaatii jatkossa lääkärinlausunnon, linjaa sisäministeriö poliisille antamissaan uusissa ohjeissa. Lausunnosta on käytävä ilmi, että hakijalla ei ole sellaista psyykkistä sairautta tai mielenterveysongelmaa, johon liittyy vaara vahingoittaa itseä tai muita.

Koulu käynnistyi surutyöllä Kauhajoella Koulutyö alkoi Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja koulutuskeskus Sedun Kauhajoen-toimipisteessä maanantaina. Väliaikaistiloissa opintoja jatkaa noin 260 toisen asteen ja ammattikorkeakoulun opiskelijaa.

Sunnuntai 28.8. Kauhajoella pidettiin muistojumalanpalvelus ammuskelun uhreille Kauhajoen kirkossa pidettiin sunnuntaina aamupäivällä muistojumalanpalvelus tiistain ampumatragedian uhreille. Lapuan piispa Simo Peura peräänkuulutti saarnassaan yhteistä vastuuta lapsista ja nuorista.

Norjan lehdet kysyvät: Mikä Suomea oikein vaivaa? Koulusurmat ovat saaneet Norjan tiedotusvälineet ruotimaan suomalaista yhteiskuntaa.

Lauantai 27.9. Katainen: Murhenäytelmien ehkäisy ei ole rahasta kiinni Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on ottanut voimakkaasti kantaa aselain pikaisen tiukentamisen puolesta. Katainen haluaa myös väljentää terveystietojen tietosuojaa ja peräänkuuluttaa Suomeen välittämisen ryhtiliikettä. >>Lue lisää Poliisiylijohtaja kiistää aseen takavarikointiyrityksen Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kiistää Ilta-Sanomien tiedot, joiden mukaan rikoskomisario olisi keskeyttänyt toimet aseen takavarikoimiseksi Kauhajoen kouluampujalta. STT:n haastattelema poliisiylijohtaja sanoo olevansa tietoinen viikonlopun tapahtumista, mutta ei kommentoi prosessia enempää, koska se on tutkinnan alla. >>Lue lisää Joukkosurmien ehkäisyä ja tutkintaa harkitaan Supolle Joukkosurmien torjunta ja tutkinta voitaisiin määrätä Supon tehtäväksi, uutisoi Helsingin Sanomat. >>Lue lisää SPR päivystää edelleen Kauhajoella Suomen Punainen Risti jatkaa viikonloppuna päivystystä Kauhajoella. Lisää vapaaehtoisia on saapunut kaupunkiin loppuviikolla. Lisäksi paikalla on 11 psykologin ryhmä. >>Lue lisää Perjantai 26.9.2008 Kauhajoen tekninen tutkinta jatkuu - poliisi julkaisi kuvia koulun sisältä Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kauhajoen-toimipisteessä jatkuu rikospaikan tekninen tutkinta lähipäivien ajan. Myös kuulusteluja jatketaan.

Kaikki Kauhajoen uhrit tunnistettu Kaikki Kauhajoen tragedian kuolonuhrit on tunnistettu, kertoo KRP. Tutkinnanjohtaja Jari Neulaniemen mukaan viime yön aikana on saatu sataprosenttinen tunnistus. >>Lue lisää Poliisipäällikkö kumoaa väitteet käsiaselupien jäädyttämisestä Radio Savon tavoittama Kuopion poliisipäällikkö Kari Heimonen kumoaa väitteet käsiaselupien myöntämisen jäädyttämisestä Pohjois-Savossa.

Enemmistö suomalaisista tukee sisäministeri Holmlundia Suomalaisten ylivoimainen enemmistö hyväksyy sisäministeri Anne Holmlund (kok.) jatkamisen ministerinä Kauhajoen ampumatapauksen jälkeenkin.

Holmlund pitää aseluvan määräaikaisuutta mahdollisena Sisäasiainministeri Anne Holmlund ei näe estettä sille, että aseenkantoluvat olisivat Suomessa määräaikaisia. Ministerin mukaan asiaa pitää selvittää.

Paikallispoliisin rahkeet eivät riitä internetvalvontaan Paikallispoliisin mahdollisuudet seurata aseluvan hakijoiden mahdollista toimintaa internetissä ovat vähäiset. YLE Uutiset selvitti asiaa perjantaina poliisilaitoksilta eri puolilta Suomea.

Aseluvan hakijalle jatkossa kaksi haastattelijaa Poliisilaitokset saavat maanantaina poliisiylijohdon uudet ohjeet aseenkantolupien myöntämistä varten. Tulevassa ohjeistuksessa painotetaan sitä, että jo olemassa olevat ohjeetkin on otettava kirjallisesti.

Käsiaselupien myöntäminen vaihtelee nyt alueittain Aseluvan myöntämiskäytäntö on Suomessa kirjavaa Kauhajoen tiistaisen joukkosurman seurauksena.

Torstai 25.9. Pohjois-Savon poliisi jäädytti käsiaselupien myöntämisen Poliisi on Pohjois-Savossa on päättänyt jäädyttää käsiaselupien myöntäminen toistaiseksi. Poliisi perustelee asiaa sillä, että alueella odotellaan sisäministeriöltä tarkempia ohjeita siitä, millä periaatteella käsiaselupia myönnetään. Haapalan mukaan nykyinen aselaki on epäselvä ja käsiaseen saa Suomessa liian helposti.

Supon mukaan viharyhmien seuranta ei kuulu sille Suojelupoliisin mukaan Supolla ei nykytilanteessa voi olla aktiivista roolia koulusurmien kaltaisten väkivallan tekojen estämisessä ja niihin liittyvien internetin vihayhteisöjen seurannassa. Supon roolia asiassa peräänkuulutti aiemmin akatemiatutkija, jonka mukaan koulusurmissa kyse on terrorismista.

Poliisi uskoo estäneensä väkivaltarikoksia puuttumalla nettiviesteihin Poliisi uskoo estäneensä Jokelan koulusurmien jälkeen useita väkivaltarikoksia puuttumalla etukäteen internetin vihaviesteihin. Kansalaisten tekemien ilmiantojen mukaan on poliisin mukaan löydetty potentiaalisia tulevia tekijöitä.

Poliisi haluaa mahdollisuuden soluttautua nettiyhteisöihin Poliisi haluaa mahdollisuuden soluttautua netin vihayhteisöihin, jolloin sen olisi helpompi päästä väkivallantekoja suunnittelevien henkilöiden jäljille. Nykyään laki sallii poliisin esiintyä netissä ainoastaan poliisina. Kauhajoen joukkosurman vuoksi keskusrikospoliisi tarkkailee tehostetusti internetiä ainakin kuukauden.

Katainen tukee erovaatimusten kohteeksi joutunutta Holmlundia Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen tukee erovaatimusten kohteeksi joutunutta sisäministeri Anne Homlundia. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie vaati tänään jälleen Holmlundin eroa eduskunnan kyselytunnilla.

Kauhajoella loukkaantunut nainen toipumaan päin Kauhajoen ampumavälikohtauksessa loukkaantunut nuori nainen on toipumassa. Hänet on siirretty tehohoidosta osastohoitoon. Nainen leikattiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Muut ampumävälikohtauksessa loukkaantuneet pääsivät kotiin jo tiistaina.

KRP:lle jopa satoja vihjeitä internetuhkauksista Keskusrikospoliisi on saanut kymmeniä, mahdollisesti jopa satoja ilmoituksia internetissä olevista uhkaavista viesteistä. Vihjeet ovat koskeneet niin kirjoituksia keskustelupalstoilla, kuvia kuin videoitakin.

Kauhajoen tutkinnassa ei ole paljastunut yllätyksiä Kauhajoen tiistaisen surmatyön tutkinnassa ei ole paljastunut uusia yllättäviä tietoja keskiviikon jälkeen. Tutkinnanjohtaja Jari Neulaniemen mukaan ainoastaan tekojen raakuus, josta luokasta pelastuneet ovat kertoneet, on yllättänyt ja järkyttänyt poliisit.

Kriisichat auki nuorille myös torstaina 18 - 21 Kauhajoen tapahtumien järkyttämille nuorille suunnattu kriisichat on auki myös tänään torstaina klo 18 - 21. Pelastakaa Lapset avaa chatin yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa osoitteissa www.irc-galleria.net (siirryt toiseen palveluun) ja www.suomi24.fi (siirryt toiseen palveluun).

Epätietoisuus säädöksistä estää viranomaisia jakamasta ongelmanuoria koskevia tietoja Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan nuorten ongelmia käsittelevät viranomaiset ovat usein epätietoisia siitä, mitä tietoja he saavat keskenään jakaa.

Väkivalta uhkaa peruskoululaisia yhä useammin Fyysisen uhan kokemukset ovat yleistyneet pääkaupunkiseudun yläluokilla, ilmenee Stakesin kouluterveyskyselystä. Myös toistuva rikkeiden tekeminen on lisääntynyt.

Ruotsissa pidätetty poika asevideosta YouTubessa Ruotsissa on pidätetty 16-vuotias poika, joka oli laittanut asevideon internetin videopalvelu YouTubeen.

Ruotsissa poliisille opetusta kouluammuskeluista Ruotsissa ryhdytään kouluttamaan poliiseja kouluammuskeluiden varalta vielä tänä syksynä. Ruotsin television mukaan ensimmäisinä koulutusta saavat Tukholman läänin, Länsi-Götanmaan ja Södermanlannin läänin poliisit.

SPR auttaa Kauhajoen kouluammuskelun uhreja keräyskampanjalla. Torstaina alkavalla Punaisen Ristin nälkäpäiväkeräyksellä hankitaan tänä vuonna varoja myös Kauhajoen ampumavälikohtauksen uhrien auttamiseen.

Keskiviikko 24.9. Poliisin toiminta Kauhajoella syyttäjän tutkintaan Sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) mukaan poliisin toiminta Kauhajoella on annettava syyttäjän tutkittavaksi.

Britanniassa kiellettiin käsiaseet verilöylyn jälkeen Vaikka aserikokset eivät ole loppuneet, niissä kuolee asukasmäärään nähden paljon vähemmän ihmisiä kuin Suomessa.

KRP valvoo internetiä tehostetusti Keskusrikospoliisille on annettu määräys tehostaa internetvalvontaa. Määräys on poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan voimassa toistaiseksi.

Poliisi kyseli ampujalta koulun viereen tuodusta hautakynttilästä Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan Kauhajoen ampumakoulun viereiselle tontille oli tuotu hautakynttilä joko viime viikon torstaina tai perjantaina.

STM:n kriisityöryhmä pohtimaan Kauhajoen tragedian jälkihoitoa Sosiaali- ja terveysministeriön perustama kriisityöryhmä kokoontuu keskiviikkona pohtimaan Kauhajoen ampumatapauksen jälkihoitoa.

Koulutragedian uhreilla oikeus hakea valtiolta korvausta Rikoksen uhreille ja omaisille voidaan maksaa rikosvahinkolain perusteella korvausta esimerkiksi sairaanhoitokuluista.

Poliisi: Kauhajoen tapahtumia tutkitaan murhina Kauhajoen ampumistapausta tutkitaan kymmenenä murhana, kertoo poliisi ampumistapauksesta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Poliisi ei halua kommentoida aseen takavarikointia Poliisi ei kommentoi, onko se ollut yhteydessä ampujaa kuulustelleeseen poliisiin, joka päätti olla eväämättä ampujan aselupaa tai asetta.

Vanhanen: Aselakiin muutoksia muutamassa kuukaudessa Kauhajoella on pidetty tilaisuus, jossa oli koolla surmakoulun opiskelijoita ja uhrien omaisia. Tilaisuuteen osallistuneen päämiinisterin mukaan aselakiin kaavaillaan muutoksia nopeassa tahdissa. >>

Aselain muutokset mietityttävät Ampumaurheiluliitossa Aselakiin lähikuukausina kaavailluilla muutoksilla on vaikutuksia ampumaurheiluun. Kauhajoen ja Jokelan tapahtumien jälkeen myös Ampumaurheiluliitto joutuu miettimään omia toimintatapojaan. >> Lue lisää Holmlund: Ero olisi rintamakarkuruutta Sisäministeri Anne Holmlundin mukaan ampuma-aselainsäädännön kiristäminen käsiaseiden osalta on todennäköistä.

KRP: Uhrit olivat ampujan luokkatovereita - haavoittuneen tila vakaa Keskusrikospoliisin tiedottajan mukaan poliisilla on käsitys, että Kauhajoen kouluammuskelun uhrit olivat ampujan kanssa samalla luokalla tai samalla vuosikurssilla.

"Koulusurmaaja on viaton uhri" Ohjaaja Ilmar Raag näkee surmaajat ihmisinä, joita olisi voitu auttaa. Raagin elokuva Klass nähtiin Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla.

Tutkija: Kouluampujat useimmiten nuoria miehiä Kouluampujien sukupuolta ei käsitellä mainintaa enempää, ihmettelee miestutkija Arto Jokinen. Tähän mennessä kouluampujat ovat olleet lähestulkoon aina nuoria miehiä sekä Suomessa että muualla maailmassa.

Ampuja kertoi viestissä vihanneensa ihmiskuntaa Kauhajoen ampujan kotoa löydettiin tiistaina viesti, joka saattaa selventää tekijän motiiveja.

Suomi suruliputtaa keskiviikkona Kauhajoen ampumavälikohtauksen vuoksi. Liput lasketaan puolitankoon aamukahdeksalta koko maassa Kauhajoen kouluammuskelun takia.

Kauhajoen uhrien tunnistaminen on alkamassa Helsingissä, kertoo rikosylikomisario Göran Wennqvist Keskusrikospoliisin uhrintunnistusyksiköstä.

Kauhajoki ykkösuutinen etenkin Pohjoismaissa Kauhajoki on ollut myös keskiviikkona ykkösuutinen erityisesti pohjoismaisissa lehdissä.

Tiistai 23.9. Jo yksitoista ihmistä on kuollut Kauhajoella kouluammuskelussa. Välikohtaus sai alkunsa, kun parikymppinen mies avasi tulen Palvelualojen oppilaitoksessa ennen kello 11:tä aamupäivällä. Kommandopipoinen mies aloitti ammuskelun käsiaseella koetilanteessa koulun kellarikerroksen luokassa. Kauhajoen oppilaitosammuskelussa kuoli tiistaina 11 ihmistä. Näin Kauhajoen tapahtumat etenivät:

Yksi Kauhajoen kouluammuskelun uhreista on tunnistettu. Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja kertoi illalla myös, että kymmenen uhrin joukossa oli todennäköisesti oppilaiden lisäksi myös yksi opettaja.

Kauhajoen ammuskelija menehtyi vammoihinsa. Mies ampui itseään päähän ja hänet vietiin hoidettavaksi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, missä hän kuoli saamiinsa vammoihin iltapäivällä.

Ampuminen järkytti kaupungin asukkaita. Tapahtumapaikalle Seinäjoen ammattikorkeakoulun toimipisteen eteen saapui päivän ja illan aikana kymmeniä kauhajokisia nuoria suremaan.

Kauhajoen ampumistapauksen silminnäkijä harmittelee poliisin hidasta saapumista paikalle. Silminnäkijän mukaan ambulanssi ja palokunta olivat paikalla ennen poliisia.

Suomen Punainen Risti on avustanut ihmisiä Kauhajoella. Myös auttavat puhelimet päivystävät ja tarjoavat keskusteluapua järkyttyneille kansalaisille. >> Lue lisää