Pro Finlandia sai Leea Klemolan hämilleen

Näytelmäkirjailija, ohjaaja, näyttelijä Leea Klemola on palkittu taiteellisista ansioistaan Pro Finlandia-mitalilla. Mitalin sai 13 kulttuurihenkilöä. Raha olisi lämmittänyt taiteilijaa mitalia enemmän.

kulttuuri
YLE

Kokkolalaislähtöinen Leea Klemola sai aamulla tiedon hänelle soittaneelta toimittajalta.

- En tiennyt yhtään mikä se oli. Kysyin onko rahaa, sanoo palkinnosta hämmentynyt Klemola.

Palkinnon luonteen selvittyä Klemolalle hän hoksasi, että se on myönnetty varsin iäkkäille taiteilijoille.

- Veljeni arveli, että ne ovat nähneet valokuvan turvonneista nilkoistani, nauraa Klemola.

- Tietysti tunnustus tuntuu hyvältä. Että tämmöisenäkin kansalaisena saa elää.

Klemola manaa näytelmäkirjailijoille maksettavia korvauksia, rahallinen tunnustus olisi ollut tervetullut, vaikka tunnustus elämäntyöstä lämmitti.

- Kunnialla ei elä. Mä olen niin persaukinen koko ajan. Mua ärsyttää tehdä niin paljon töitä koko ajan ja olla koko ajan persauki. Mä tarvin rahaa, että voin keskittyä töihini, ettei tarvis tehdä virapelihommia.

- En ole vielä sisäistänyt tätä palkintoa, en halua sitä kuitenkaan millään väheksyä, toppuuttelee Klemola.

Monipuolisesti palkittu Klemola

Leea Klemolan tunnetuimpia näytelmiä ovat Kokkola ja Kohti kylmempää. Hän kirjoittaa parhaillaan veljensä Klausin kanssa samaan trilogiaan liittyvää teosta. Leea Klemola on esiintynyt myös useissa elokuvissa.

Klemola on aiemmin palkittu muun muassa Vuoden parhaana lausujana 1987. Pääosa elokuvassa Neitoperho poiki kokkolalaislähtöiselle näyttelijälle Jussi-patsaan 1997 ja parhaan naisnäyttelijän palkinnon Festival du Cinéma Nordique -festivaaleilla Ranskan Rouenissa 1998.

Kokkola-näytelmä oli puolestaan Teatteriliiton vuoden 2005 -näytelmä. Vuonna 2007 Klemola sai yhdessä Kaarina Hazardín kanssa Venlan draamakäsikirjoituksesta Hopeanuolet -TV-sarjassa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa