Järvien pinnat edelleen ennätysalhaalla

Pirkanmaan säännöstelemättömien järvien vedenpinnat ovat edelleen ennätysalhaalla. Esimerkiksi Toisveden pinta on tällä hetkellä alempana kuin koskaan ennen samaan vuodenaikaan.

Kuva: Seppo Saarinen

Vedenkorkeuksia on alettu havainnoida vuonna 1903.

Marraskuun sateet nostivat järvien pintoja jonkin verran. Esimerkiksi Pohjois-Pirkanmaalla Kitusjärven ja Toisveden pinnat nousivat reilut 10 senttiä.

Tämän hetken ennusteiden mukaan Pohjois-Pirkanmaan säännöstelemättömät järvet saavuttavat ajankohdan tavanomaiset vedenkorkeudet vuodenvaihteen jälkeen. Sen sijaan esimerkiksi Mallasvesi ja Längelmävesi saattavat ilman runsaita sateita jäädä talveksi lähes nykyiselle tasolleen.

Mallasvedellä ja Längelmävedellä vedenkorkeus on noin 20 cm ajankohdan keskiarvoa alempana. Vedenkorkeus on yhä sellaisella tasolla, että jo elokuussa aloitettua pienennettyä juoksutusta jatketaan edelleen.

Säännöstellyt Vanajavesi, Kyrösjärvi ja Pyhäjärvi ovat jonkun verran ajankohdan keskitason alapuolella.

Tammerkosken patotyömaalla tehdään keskiviikkona ja torstaina vedenalaisia töitä, minkä vuoksi Näsijärven juoksutus joudutaan keskeyttämään. Tämä puolestaan vaikuttaa hetkellisesti Tammerkosken alapuolisen Pyhäjärven vedenkorkeuksiin, jotka kuitenkin jo viikonloppuna saavuttavat tämänhetkisen tasonsa.