Maailman suurin design-museo laajenee edelleen

Lontoon Victoria ja Albert -museo on avannut uuden siiven, joka on omistettu keskiajan ja renessanssin designille ja taiteelle. Osastolla pitävät majaa maailman arvokkaimmat renessanssikokoelmat Italian ulkopuolella. Uudet galleriat kertovat ensi kertaa koko Euroopan taiteen ja designin tarinan Rooman valtakunnan tuhosta renessanssiajan loppuun, sanoo museonjohtaja Mark Jones.

kulttuuri

Galleriat tuovat yhteen veistotaiteen ja arkkitehtuurin, kullan ja hopean, tekstiilit ja seinävaatteet. Ne esittävät ajastaan täydellisemmän kuvan kuin missään muualla, Jones maalailee.

Taideaarteita on kaikkiaan 1 800. Ne on jaettu kymmeneen galleriaan ja esitellään historiallista ja sosiaalista taustaansa vasten.

Ensimmäinen galleria esittelee keskiajan ja renessanssin ajan talojen julkisivuja, ovia, ikkunoita, sarkofageja, hautakiviä, värillisiä seinäkoristeita sekä ajan menestyneimmän kuvanveistäjän Giambolognan julkisille paikoille tekemiä marmoripatsaita.

Loistelias esineistö näyttää olevan hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Niiden konservointi ja restaurointi onkin vienyt vuosikausia. Yksi museon konservoijista on suomalainen Johanna Puisto, joka viime hetkillä antoi loppusilausta 1400-luvun veronalaiskaivon punaiselle marmorille.

- Me olemme siirtäneet kaivon tänne toisesta galleriasta palasina ja koonneet sen uudelleen yhteen. Tällä hetkellä viimeistelen ja maalaan pieniä kitillä täytettyjä kohtia, Puisto kertoo.

Museoon on tuotu kokonainen kappeli

Yksi gallerioista on omistettu keskiaikaiselle kirkkotaiteelle, sen vetonauloja ovat kauniit ranskalaiset ikkunamaalaukset ja alttaritaulut. Museoon on tuotu myös elegantti italialainen Santa Chiaran kappeli. Se on ainoa esimerkki firenzeläisestä renessanssikirkkojen arkkiarkkitehtuurista Italian ulkopuolella.

Renessanssiajan lahjakkaimman kuvanveistäjän Donatellon työt ovat saaneet oman galleriansa, ja museon aarteisiin kuuluvat myös Leonardo da Vincin muistikirjat.

Muissa gallerioissa on keskiajan ja renessanssin hovien, yläluokan ja varakkaan kauppiasluokan kotien sisustusta: huonekaluja, takkoja, maljoja, astiastoja, koriste-esineitä ja koruja. Koko seinän peittävät hollantilaiset seinävaatteet 1500-luvulta kuvaavat villisian metsästystä ja Troijan sotaa.

Victoria ja Aöbert -museon laajentaminen tuli maksamaan yli 30 miljoonaa euroa. Varat saatiin lahjoituksina ja lottorahoista.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Eeva Lennon, Lontoo