Seiniin putsatut "likagraffitit" muistuttavat ilmansaasteista

Englantilaistaiteilja muistuttaa ilmastokokouksen alkamisesta erikoisten seinämaalausten avulla. Paul Moose Curtisin taide perustuu lian puhdistamiseen julkisilta seiniltä.

Ulkomaat
Paul Moose Curtis tekee kukkakuvioita betoniseinään.
YLE

Brightonilainen taiteilija Paul Moose Curtis luo seinämaalauksia ilmansaasteiden ja lian tahraamiin seiniin. Työvälineinä ovat rätit, harjat ja painepesuri, ja kuva syntyy likaa poistamalla. Tuotoksia kutsutaan ympäristögraffiteiksi - tai likamaalaamiseksi.

Curtis aloitti likamaalausten teon vuosia sitten työskennellessään siivoojana ravintolassa. Työtehtäviin kuului myös tahrojen ja lian puhdistaminen seiniltä. Sittemmin Curtis on "maalannut" graffitejaan julkisille seinäpinnoille useissa englantilaiskaupungeissa osoittaakseen, kuinka saastunutta kaupunkiympäristö on.

- Haluan näyttää ihmisille, kuinka saastunut maailma on. Jokainen jättämäni jälki näyttää saateiden määrän, likataiteilijaksi itseään kutsuva Curtis sanoo.

Curtisin kaltaisia ympäristötaiteilijoita on myös muissa maissa. Curtis on maalannut graffitejaan myös ulkomailla, muun muassa San Franciscossa sijaitsevaan tunneliin. Hän aikoo matkustaa Kööpenhaminaan ilmastokokouksen ajaksi.

Englannissa on kiistelty siitä, pitäisikö likagraffiteja verrata tavallisiin graffiteihin vai taiteeseen. Curtisin kotikaupungissa Brightonissa poliisi on valinnut erikoisen ratkaisun: Curtisin teokset pestään pois seinästä, mutta ympäröivää likaa ei.

Lähteet: YLE uutiset