1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finlandia-palkinto

Jopa kotikaupungin asukkaat haluavat lukea Finlandia-ehdokkaan

Tommi Melender jäi ilman Finlandia-palkintoa. Ehdokkuus lisäsi kuitenkin kirjan kysyntää. Vuoden 2009 Finlandia-palkinto meni Antti Hyrylle.

Kuva: Pertti Nisonen / WSOY

Kokkolalaislähtöinen Tommi Melender oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Voiton vei Antti Hyry teoksellaan Uuni.

Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, Tommi Melenderin Ranskalainen ystävä on kuitenkin noussut kirjailijan entisessä kotikaupungissa hitiksi. Muuhun tuotantoon kiinnostus ei yllä.

Yleensä Finlandia-ehdokkuus siivittää kirjailijan kysyntää niin kirjakaupoissa kuin kirjastoissakin. Näin on käynyt nytkin. Kokkolan kaupunginkirjastossakin Tommi Melenderin Finlandia-ehdokas Ranskalainen ystävä on ollut niin suosittu, että kaunokirjallisuudesta vastaava osastonjohtaja Asta Märsy-Kiviniemi ei ole kerinnyt kirjaa lukemaan.

- Odotan, että tulee minun vuoroni, että saan sen sitten lukea, mutta selaillut olen toki.

Finlandia-ehdokkus nosti selvästi kirjan kysyntää, sanoo Asta Märsy-Kiviniemi. Muuhun Mellenderin tuotantoon kysyntäpiikki sen sijaan ei ole yltänyt. Runokirjat ovat kiertäneet lainaajien käsissä normaaliin malliin.

Myös muita Finlandia-ehdokkaita on lainattu Kokkolan kaupunginkirjastosta kiihtyvään tahtiin. Kokkolalaistausta kuitenkin kiinnostaa lukijoita erityisesti Melenderin kohdalla.

- Kyllä on aina sellainen osa ihmisiä, joita kinnostavat kirjailijat, jotka asuvat täällä tai ovat täältä lähtöisin. Kyllähän sen ymmärtää, että sellainen kiinnostaa, kertoo Märsy-Kiviniemi.

Myös kirjakaupassa ehdokkuus näkyy

Kokkolalaisessa Mäntysaaren kirjakaupassa kysyntä noudattelee kirjaston havaintoja. Melenderin Ranskalaista ystävää on myyty tuihaan, mutta aikaisempi tuotanto ei ole hitiksi noussut.

Myös muut palkinnon saajaksi ehdolla olevat kirjat ovat olleet kirjakaupassa kysyttyjä.