1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puurot

Tuunaa puurosi!

Tekaise välipalaksi helppo tuorepuuro tai valmista aamupuuro Oulu Radion kuuntelijoiden lempiohjeilla.

Kuva: Yle

Puuro voi olla muutakin kuin kaurapuuroa tai ruispuuroa. Vaihtelua peruspuuroon saa käyttämällä hiutaleiden lisäksi esimerkiksi kauraleseitä, vehnänalkioita, useita eri hiutaleita, marjoja, hedelmiä ja appelsiinimehua. Valmiin puuron voi vielä kruunata jugurtilla.

Erikoisneuvoja Marja-Leena Pirkola Pohjois-Pohjanmaan martoista kehottaa kokeilemaan rohkeasti erilaisia puuroja ja käyttämään puuron kanssa pakastemarjoja. Myös puuron kuitumäärään kannattaa kiinnittää huomiota. Riisipuuro tai muusta kuoritusta viljasta tehty puuro sisältää vähemmän kuitua kuin esimerkiksi ruispuuro.

Pirkola on tehnyt tuorepuuroa muun muassa koululaisten kanssa ja todennut sen maistuvan lapsille hyvin. Tuorepuuro on helppotekoinen, joten se sopii erinomaisesti koululaisen välipalaksi.

Tuorepuuro

4 dl marjoja (mustikoita, vadelmia tai mansikoita)

1 banaani

2 dl maitoa

1 dl k-hiutaleita

1 dl kauraleseitä

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään.

Taateli-puolukkapuuro

1,2 l vettä

1 pkt (250g) taateleita

3 dl puolukoita (survosta 2dl)

3 dl ruishiutaleita

1/2 tl suolaa

(sokeria)

Keitä taateleita vedessä, kunnes taatelit soseutuvat. Lisää loput aineet. Hauduta lämpimällä levyllä 10-20 minuuttia.Hyvää myös kylmänä maidon kanssa.

Radionkuuntelijoiden aamupuuroja

Puuro viritti Oulu Radiossa vilkkaan keskustelun.

Liisa laittaa aamuiseen mikropuuroonsa puolet kaurahiutaleita ja puolet kauraleseitä. Valmiin puuron hän nauttii mustikoiden ja maidon kanssa. Kauppi puolestaan valmistaa kaurapuuron mikrossa luumusoseen eli torttutäytteen kanssa. Kaurahiutaleet voi myös panna illalla likoon. Puuro keitetään valmiiksi liotusvedessä.

Pariskunta Sanginjoella on löytänyt speltin ja syö punaiseen maitoon keitettyä spelttipuuroa voisilmän kanssa. Speltti eli alkuvehnä oli yksi tärkeimmistä viljakasveista rautakaudella Keski-Euroopassa. Sen vijely kuitenkin väheni satoisampien vehnälajien yleistyessä. Nyt runsaskuituinen ja proteiinipitoinen speltti on tullut uudelleen. Suomessa spelttivehnän viljely alkoi uudelleen 1990 -luvulla.

Hieman erikoisemman tuunausreseptin kertoo Lipetin Loordi. Hän tuunaa kaurapuuron leseillä ja hirvenjauhenlihalla! Valmiiksi ruskistettu jauheliha voidaan korvata myös pienillä lihapaloilla. Lihaa käytetään myös talkkunan kanssa. Varsinkin Savossa talkkuna nautitaan sianlihasta tehdyn tirripaistin kanssa.

Oulu Radion kuuntelijoiden tuunausvinkkejä:

Itse ensin keitän hetken kaupan halvinta hedelmämysliä ja lisään sitten ruisjauhon ja keittelen kypsäksi, suolaa vähän. Maukas ja hedelmistä sopivasti makea.Myslipuuro lähti muinoin siitä että kaapissa venyi mysli, jota ei oikein tullut syötyä. Ensin lisäsin siihen kaurahiutaleita, mutta ruisjauholla maukkaampaa!

Kyllä paras puuro tulee, kun laittaa kaurapuuron sekaan vähän talkkunajauhoja makua antamaan !! nimim. Kaleva

Ilman aamupuuroa on melkeinpä mahdoton lähteä töihin. Keitän kaura- tai  4-viljan puuron veteen. Lopussa lisään 1-2 teelusikallista vehnänalkioita, aivan nimeksi suolaa.  Lautaselle puuron päälle lisään  renkaaksi mustikkajogurttia, jota litran purkeissa ostan. terv. Auli

Kun lapset lähtivät noin 10 vuotta sitten, olemme joka aamu syöneet 10 minuuttia keitettävän kaurapuuron, mihin lisäämme ruis- ja vehnäleseitä sekä mansikoita, mustikoita, mustaherukoita, puolukoita, vadelmia, ruusunmarjaa, tyrninmarja- ja karpalorouhetta ja vielä seesaminsiemeniä. Tämä kaikki nautitaan maidon kera, ja päälle juodaan kahvi esim. pienen banaaninpalan kanssa. Olemme todenneet näin tehdessämme vatsan toimivan moitteettomasti vuodesta toiseen! Terveisin Voitto Heikki vaimoineen