1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talvisota

Vapriikin näyttely tuo talvisotaan pirkkahämäläisen näkökulman

Vapriikissa maanantaina avautunut 70 vuotta talvisodasta -näyttely esittelee pirkkahämäläisten kokemuksia sodasta, niin taistelutantereilla kuin kotirintamallakin. Näyttely kiertää Tamperetta talvisodan muistoksi 105 päivän ajan.

Kuva: YLE Tampere

Kotirintaman työpanos on Vapriikissa näkyvästi esillä. Naiset, vanhukset ja jopa lapset tekivät pitkiä työpäiviä sotateollisuuden parissa ja hoitivat sen lisäksi kaikki ne työt, joista miehet olivat perinteisesti huolehtineet ennen rintamalle lähtöään.

- Näyttelyn avajaisissa mietimme, miten nykyihminen mahtaisi selviytyä vastaavassa tilanteessa. Sellaista elämää on vaikea kuvitella, kun ei ole elänyt sota-aikaa, sanoo projektipäällikkö Kimmo Antila museokeskus Vapriikista.

Jäätyneitä lamppuja ja ilmatorjuntatöitä

Tamperetta pommitettiin talvisodan aikana useita kertoja. Vapriikin näyttelyssä on esillä muun muassa arkkitehti Bertel Strömmerin taidokkaita kuvia esimerkiksi tulipalojen sammutustöistä.

Taidekuvista käyvät niin ikään ennätyskylmän talven 40 asteen pakkasissa otetut kuvat, joissa tyhjien huoneiden lamput ovat jäätyneet vinoon palokunnan vesisuihkujen jäljiltä.

Näyttelyssä kuvataan myös tamperelaista ilmatorjuntatyötä. Vapaaehtoiset lotat päivystivät korkeiden rakennusten katoilla, ja organisoidumpaa torjuntatyötä hoidettiin ilmapuolustuskeskus 51:n alaisuudessa. Varsinaiset ilmatorjuntapatterit sijoitettiin ensin Kalevankankaalle ja sitten Sulkavuoreen.

- Härmälän lentokentältä kuultiin myös varsinaisia sankaritarinoita, kun yksittäiset lentäjät nousivat viholliskoneita vastaan, Kimmo Antila kertoo.

Sotilas eli huumorilla ja Pyhällä Hengellä

Vapriikin vitriineihin on päätynyt talvisodan aikaista esineistöä Suojeluskunta- ja lottamuseon sekä yksityisten ihmisten kokoelmista. Tuntolevyt kertovat karua kieltään vainajien tunnistustöistä ja litterat kotilomien kaipuusta.

Sotilaiden hengenravintona toimivat niin virsi- ja rukouskirjat kuin huumorisarjakuvatkin.

- Osa sotapropagandastakin levitettiin huumorin varjolla. Tosin nykynäkökulmasta katsottuna moni vakavammassakin mielessä jaettu propagandalappunen alkaa saada koomisia piirteitä, Antila sanoo.

Lasikupujen alta löytyy lisäksi kotirintaman naisten ja lottien käsityötaidonnäytteitä. Lapaset ja sukat olivat sodan aikana toivottuja lahjoja rintamalla.

Talvisodan hengen soisi säilyvän

Talvisotaa pidetään merkittävänä ajanjaksona Suomen historiassa myös siksi, että vain parikymmentä vuotta sisällissodan jälkeen koko kansa seisoi taas yhtenä rintamana.

Monelle nykylapselle sota alkaa kuitenkin olla jo todellista historiaa, kun lähisukulaisista kellään ei välttämättä enää ole omaa kosketuspintaa sota-aikaan.

Pasi Alho Tampereen suojeluskunta- ja lottamuseosta toivoo, että nuoret kävijät löytäisivät tiensä Vapriikin näyttelyyn.

- On tärkeää, että talvisodan perintö siirtyy myös 2000-luvun lapsille. Jos ei tunne menneisyyttä, ei osaa suhtautua tulevaankaan. 70 vuotta sitten koko Suomen kansa veti yhtä köyttä, ja mielestäni meillä on tuon ajan eläneiltä paljon opittavaa, Alho sanoo.