1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia nostaa kirjailijat suosioon

Finlandiaehdokkuus lisää usein kirjailijoiden suosiota. Palkinnon saaminen kohottaa teosten suosion monesti kestävään nousukiitoon. Tämän vuoden Finlandian sai Antti Hyry romaanillaan Uuni.

Kestävä suosio riippuu myös kirjasta - on myös voittajien teoksia, jotka unohtuvat hiljakseen hyllyihin. Orimattilan kaupunginkirjaston johtaja Kirsi Lähde sanoo, että Finlandia-palkinnon vaikutus näkyy selvästi.

- Voittajakirjasta seuraa aina selvä lainaussuma. Voittajakirja jatkaa myös selvästi pitempään suosikkikulkuaan kuin muut ehdokkaat, hän sanoo.

Tosin jo Finlandia-ehdokkaiden julkistaminen lisää teosten kysyntää. Esimerkiksi Orimattilan kaupunginkirjastossa varmistetaan hyvissä ajoin, että kaikkien ehdokkaiden teokset löytyvät hyllystä, jotta asiakkaat pääsevät tutustumaan niihin.

Viime vuonna Finlandia-palkinto meni Sofi Oksaselle.

- Se oli aivan erityinen poikkeus, koska Sofi Oksanen oli jo ennestään niin suosittu. Vieläkin hänen teoksensa on kovasti varattujen kirjojen joukossa.

Vuoden 2009 Finlandia-palkinto myönnettiin keskiviikkona puolilta päivin Antti Hyrylle romaanista Uuni. Voittajan valinneen kulttuurineuvos Tuula Arkion mukaan romaanista jäi tyven ja hyvä olo ja usko siihen, että meistä jokainen voi arvovalinnoillaan vaikuttaa omaan elämäänsä.

Orimattilan kaupunginkirjaston johtaja Kirsi Lähde totesi jo ennen valintaa, että Hyry olisi hyvä voittaja.

- Jos ajatellaan pitkää kirjailijan uraa ja kokonaiskuvaa, soisin palkinnon Antti Hyrylle, vaikka en kirjaa olekaan kokonaan lukenut.