1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulumyynti

Kovat lahjat löytävät pakettiin

Joulun kirjamyynnistä odotetaan vilkasta lamasta huolimatta. Alkuvuosi on ollut kirjakaupoissa tavallista hiljaisempi, mutta lahjaostosten odotetaan korjaavan luvut viime vuoden tasolle. Kaunokirjallisuuden myynti on tänä vuonna jopa kasvanut

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Jouluostosjonoja on kirjakaupoissa odotettu, sillä alkuvuonna on ollut rauhallista. Kirjakauppaliiton mukaan myynti on 5 - 10 % jäljessä viime vuodesta.

- Kyllä meillä on pudotusta ollut, mutta marras-joulukuun vaihde on näyttänyt selvästi paremmalta, kertoo kauppias Marketta Kareno Kotkan Infosta.

- Matalalla tasolla mennään, vahvistaa Suomalaisen kirjakaupan Kotkan myymälän päällikkö Jaana Okulov.

- Mutta uskon, että pääsemme viime vuoden tasolle. Ehkä jopa ylittämmekin sen, Okulov sanoo.

Toivoa noususta on, sillä jopa 40 prosenttia koko vuoden kirjamyynnistä tehdään isänpäivän ja joulun välillä.

Kärkisijoista käydään sisällissota

Perinteisesti lahjapaketteihin kääritään ennen kaikkea kotimaista kaunokirjallisuutta. Ison osan myyntipotista lohkaisee yleensä Finlandia-palkittu. Palkinto ojennettiin tänään Antti Hyrylle kirjasta Uuni. 400 sivun mittainen muuraustarina kilpailee voittajanakin kovassa joukossa.

- Tervoa, Remestä, Hirvisaarta on aika mahdoton päihittää. Viime vuonna voittaja Sofi Oksanen möi enemmän kuin kukaan, mutta miten tällä kertaa käy me emme olleenkaan tiedä, myyntipäällikkö Okulov toteaa.

Joulumarkkinoilla jyräävät myös esimerkiksi Kjell Westön ja Kari Hotakaisen viimeisimmät teokset.

Valtakunnallisesti kaunokirjallisuuden myynti on lamavuonna jopa kasvanut, kun taas hyllyyn on jäänyt etenkin tietokirjoja.

Lahjana kirja ei ole suosiotaan menettänyt.

- Tälläisena aikana, kun taloudellinen tilanne ei ole kovin hyvä ajatellaan, että pienellä satsauksella voidaan tuoda hyvä mieli ja saada ehkä hetkeksi ajatus arjesta pois, Okulov arvelee.