1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tähtihetki: Täällä Pohjantähden alla

Any SIlfverberg ei ole vakuuttunut Timo Koivusalon näkemyksestä Väinö Linnan klassikkoromaanista. Näkemys suorastaan puuttuu, hän sanoo.

kulttuuri

Timo Koivusalon elokuvaparin ensimmäinen osa on Väinö Linnan juonta pikakelauksena. Asioiden ja tapahtumien ahtamisesta seuraa, että hahmot jäävät ohuiksi ja näytteleminen on vuorosanojen latelemista, muutamaa roolia lukuun ottamatta. (Eloisana sivuroolina nousee esiin esimerkiksi Niko Saarelan Osku.)

Mutta tosiaan: kun on kiire kuvittaa juonta, kauheasti ei voi keskittyä oikein mihinkään. Näkemys puuttuu, se miksi juuri tämä elokuva on tehty. Tämä on todellinen ongelma kun elokuva on vielä yli kolme tuntia pitkä. Kolmeen tuntiin ei sisälly tunteita, kohokohtia, jännitteitä – kaikki soljuu ohi luettelomaisesti.

Elokuvan naishahmot ovat raivostuttavia. Vuonna 2010 voisi odottaa jotain muuta kuin nostalgisen kuvauksen ajasta jolloin miehet olivat rautaa ja naiset jälkeenjääneitä. Elokuvan kaikki naishahmot ovat ohuita, mutta tärkeimmät heistä ovat myös oudon lapsenomaisia tai hysteerisiä, ehkä vanhaa äitiä lukuun ottamatta.

Loppua kohti aikuisten naisten tauoton punastelu, väninä ja vetistely alkaa kääntyä koomiseksi, etenkin kun sen ainoa ilmeinen tarkoitus tuntuisi olevan tarinan miesten kovuuden ja jämeryyden korostaminen.

Toisaalta jos (ja kun?) tarkoitus on kosiskella yleisöä pienimmällä yhteisellä nimittäjällä, ehkä kansallinen paatos jo yksin täyttää ne tarpeet, joihin Koivusalo haluaa vastata.

Anu Silfverberg

Lue seuraavaksi