1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liisa Anttila

Saunamatkailu kiinnostaa yrittäjiä

Rovaniemellä on joulupukki, Helsingistä tulee maailman design-pääkaupunki. Mutta mistä Keski-Suomi tunnetaan? Saunasta, uskovat paikalliset matkailuyrittäjät. Tavoitteena on tehdä maakunnasta saunakulttuurin kehto.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Puoli vuotta sitten Jyväskylässä päätettiin, että saunamatkailusta tehdään maakunnan matkailun vetonaula. Idea upposi yrittäjiin niin hyvin, että tähän mennessä kehittämisyhtiö Jykesiin on ollut yhteydessä viitisenkymmentä yrittäjää eri puolilta maakuntaa.

-Olin kyllä aika nopeasti innostunut aiheesta. Rovaniemellä on joulupukkia ja Helsinki julistautui designin pääkaupungiksi. Mutta perinteinen, suomalainen sauna: jos siitä saadaan Jyväskylälle vetovoimatekijä, niin ollaan hyvällä tiellä, sanoo matkailuyrittäjä Markus Kallio Laukaasta.

Sauna on muutakin kuin kuuma huone

Suomessa saunaan liittyvän aatetoiminnan edistäminen on jo tuttua, mutta liiketoimintana saunamatkailu on vielä varsin uutta.

-Käsitykseni mukaan tämä on ihan ainutlaatuista. Meillä Suomessa kukaan muu ei ole alkanut sitä tekemään, vaikka kirajllisuudesta kyllä löytyy viitteitä, että sitä on ideoitu jo aikasemminkin. Mutta Keski-Suomi on tässä ensimmäisenä, iloitsee vesiliikuntakouluttaja Eeva-Liisa Anttila Saarijärveltä.

Saunamatkailun ympärille etsitään hyvin erityyppisiä tuotteita. Tulossa on muunmuassa kirja, jossa ulkomaalaisille halutaan kertoa, miksi sauna on meille suomalaisille hyvinvoinnin temppeli.

-Ihan käytännöllisiä ohjeita ja ihmisten kertomuksia siitä, että miten he kokevat vaikkapa sen, jos vaikka ujostuttaa ja arveluttaa ja pelottaakin se sauna etukäteen. Että ei ole ensimmäinen ihminen, joka on semmosia kokenut, kuvailee Eeva-Liisa Anttila saunaopasta.

Onko Keski-Suomi saunavarkaissa?

Jyväskylässä syntynyt idea saunan tuotteistamisesta on herättänyt myös hämmennystä. Voiko yksi maakunta omia saunan itselleen? Eeva-Liisa Anttila tyrmää epäilyt.

-Eihän Lappikaan ole ominut Joulupukkia kokonaan itselleen, vaikka siellä käykin turisteja Joulupukkiin liittyen, Anttila puuskahtaa.

Myöskään Jykesissä ei uskota, että keskisuomalaisia syytettäisiin saunavarkaudesta.

-Olen sanonut kaikille, että tervetuloa mukaan! Tämä ei ole missään tapauksessa meidän asia, vaan koko Suomen asia. Me haluamme ottaa ja tarttua tähän asiaan kaikkien muidenkin puolesta, sanoo kehittämispäällikkö Carita Harju Jykesistä.

Saunamatkailun kehittelyä ei haluta pilata kiireellä. Keski-Suomen matkailumarkkinointiin soveltuvan tuotepaketin arvioidaan olevan valmiina viiden-kuuden vuoden päästä.

-Me on otettu ehkä vähän pitempi tähtäin tähän projektiin. Toivomus tietysti olisi, että jotain olisi valmiina jo ensi kesänä mutta vuonna 2015 uskaltaisin luvata tällaisten valmislomien ja pakettien olevan totta, Harju sanoo.