Ruokolahti houkuttaa viiden kylän asukkaita Puumalassa

Ruokolahti ei todennäköisesti vastustele Puumalan kylien liittymistä kuntaansa. Kunnanjohtaja Vesa Jäppinen ei kuitenkaan halua ottaa asiaan kantaa tarkemmin ennen kuin Puumala tekee päätöksen mahdollisesta liittymisestä Mikkeliin.

Puumala
YLE Etelä-Karjala

Puumalan viisi kylää perustelee haluaan liittyä Ruokolahteen ennen kaikkea välimatkoilla. Esimerkiksi Puumalan Kukonharjun kylästä Ruokolahdelle matkaa on noin 40 kilometriä ja Mikkeliin 110.

– Lieviskästä ei ole kiinteää tieyhteyttä suoraan Puumalan kirkolle. Siinä on Rongonsalmen lossi välissä. Jos yöaikaan tarvitsee lähteä Mikkelin suuntaan, joutuu joko kiertämään Sulkavan tai sitten Virmutjoen kautta, sanoo Lieviskässä asuva Jussi Valtonen.

Puumalan kunnan mahdollinen pirstoutuminen ei kyläläisiä huoleta

– Puumala kuntana häviää kuntaliitoksessa joka tapauksessa. Elo kuitenkin paranee. Kaikki asiointi tehdään ja on tehty iät ajat Ruokolahden suuntaan, sanoo kukonharjulainen Osmo Häkkinen.

– Täällä ei ole koulua. Meidän lapsemme kävivät Ruokolahdella VIrmutjoella koulun. Sitten yläasteen he kävivät Rasilassa ja ammattikoulun taas Imatran suunnassa.

Ruokolahteen haluavissa kylissä on yhteensä noin 80 asukasta, mutta moninkertainen määrä kesäasukkaita.

– Suurin osa kesäasukkaista on kotoisin Imatran ja Ruokolahden alueelta. Myös kiinteistöveroprosentti on Ruokolahdella pienempi kuin Puumalassa ja Mikkelissä, Valtonen perustelee.

Mahdollisissa osakuntaliitoksissa Ruokolahti saisi asukkaiden lisäksi runsaasti uutta rantaviivaa ja erämaata.

Puumalan kylät ovat jakautumassa neljään suuntaan, Ruokolahden lisäksi osakuntaliitoksia suunnitellaan Juvan ja Sulkavan suuntaan. Puumalan ja Mikkelin kuntaliitoksesta ei ole vielä päätöksiä.

– Ruokolahden kunnanjohtaja soitti minulle ja sanoi, että jos Puumala liitetään kokonaan Mikkeliin, tämä kulmakunta voidaan samalla tavalla neuvotella Ruokolahden kuntaan kuin Mietinsaari, Häkkinen sanoo.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala, YLE Etelä-Savo