Noppa heittää keskelle Kuninkaantien historiaa

Historiallisen Kuninkaantien voi nyt matkata pelilaudalla. Samalla tulevat tutuiksi historialliset tapahtumat ja henkilöt, aina Turun palosta Viipurin pamaukseen.

pelit
Tarja Vuokkovaara ja Pekka Kärkkäinen ovat tehneet Kuninkaantien historiaa halkovan lautapelin.
Tarja Vuokkovaara ja Pekka Kärkkäinen ovat tehneet Kuninkaantien historiaa halkovan lautapelin.YLE / Jouni Koutonen

Aikamatkalle menneisyyteen vie hiljan valmistunut lautapeli, joka kattaa Kuninkaantien Turusta Viipuriin. Noppa heittää keskelle historiallisia tapahtumia, ja matkan varrella tapaa monia historiallisia henkilöitä, keisareita ja kuninkaita, jopa haamun.

Pelisäännöt ovat Tarja Vuokkovaaran käsialaa, ja päällimmäinen niistä on sopuisa mieli.

- Aluksi täytyy vakuuttaa ja vannoa, ettei suutu pelin aikana, sitten vasta voi valita pelinappulansa ja alkaa heittää noppaa, hymähtää Tarja.

Pelilaudalla kuljetaan kaikkiaan 27 paikkakunnalla nykyisessä ja entisessä Suomessa, ja oheen on koottu kunkin paikan historiasta oma vihkosensa. Kyseessä siis ei ole tietovisa, vaan sääntöjen mukaan luntata saa - pääasia on, että historia tulee tutuksi.

- Voittaminen ei ole kaikkein tärkein asia. Merkitystä on sillä, kuka pääsee ensimmäisenä maaliin, mutta tärkeintä on olla porukassa ja käydän hiukan läpi menneisyyttä, valottaa pelin toinen tekijä Pekka Kärkkäinen.

Historiaa pitkin poikin

Kullakin paikkakunnalla esitellään laajempia asiakokonaisuuksia eri aikakausilta, osin aina nykypäivään asti. Esimerkiksi nopan viedessä Turun linnan kohdalle joutuu pelaaja heti kuumiin oltaviin.

- Turussa joutuu syksyyn 1827 ja Turun paloon. Turussa toivotaan kovasti, että palo ei leviäisi Aurajoen toiselle puolelle, että edes Tuomiokirkko säästyisi, mutta niinhän ei käynyt. Pelaaja jää sammuttamaan tulipaloa yhden heittovuoron ajaksi, tavaa sääntökirjaa Pekka Kärkkäinen.

Historiaosuudessa Turun menneisiin vuosisatoihin pääsee tutustumaan laajemmin. Vastaavasti Kaarinan Ryövärinvahan kivenlohkareella paetaan rosmoja kiitolaukkaa, Piikkiössä tavataan Kuusiston Piispanlinnan pihalla oikea piispa ja Paimiossa perehdytään Suomen postilaitoksen historiaan. Halikon merkkihenkilö on tietenkin Armfelt ja Salossa kasakat noukkivat pelaajan Rauhanlinnan kiviseen putkaan muiden markkinahäirikköjen ohella.

Pelin tiimellyksessä ei tarvitse pitäytyä pelkästään historiatietojen varassa.

- Varmasti syntyy mielenkiintoista ajatustenvaihtoa, koska ihmisillä on omia kokemuksia ja näkemyksiä siitä historiasta, joka kuhunkin kohteeseen liittyy. Mutta tässä kaikki voittaa, koska siinä päästään tutustumaan omaan kotiseutuun ja menneisyyteen yhdessä ja positiivisessa hengessä, toteaa Kärkkäinen.

Näin käydään läpi koko Suomen etelärannikko Kuninkaantietä pitkin, ja jos oli savunhajua ilmassa heti startissa, riittää sitä maalissakin, sillä palokuntaa tarvitaan myös Viipurin linnassa.

- Oiva ryhmä tällaisille historiapeleille on isovanhemmat ja lapsenlapset, jotka pelaavat paljon. Silloin saadaan myös sitä oman suvun historiaa vähän niinkuin vahingossa pelin myötä siirrettyä jälkipolville, vinkkaa Vuokkovaara.

Lautapeli kolahtaa kompuutteriaikanakin

Pekka Kärkkäinen ja Tarja Vuokkovaara ovat tehneet jo useita historapelejä, mm. Hämeen Härkätieltä ja Suomenlinnasta, ja nyt siis Kuninkaantieltä. Kuvataiteilija Tea Itkonen on maalannut pelilaudan akvarellivärein, ja historiatietojen oikeellisuuden varmistavat kunkin alueen asiantuntijat ja Museovirasto.

Pelejä on käytetty historianopetuksen tukena kouluissa, ja niitä voi kysellä reitille sattuvista historiallisista kohteista, mm. Turun linnasta.

Pientä Suomen historiapelit -yritystä vetävät Kärkkäinen ja Vuokkovaara uskovat, että runsailta pelimarkkinoilta löytyy tilaa järvenpääläisyrittäjillekin.

- Museokaupat ja kirjakaupat ovat pääasiallinen jakelukanava, ja koska ollaan tällainen kahden hengen kansainvälinen suuryritys, niin meillä ei ole varsinaisesti markkinointiin isoja rahoja. Itse yritetään tehtä pelejä tunnetuksi kiertämällä tapahtumia; paljon jalkatyötä ja aikaisia herätyksiä aamulla ja eikun tien päälle, huudahtaa Pekka Kärkkäinen.

Kaksikko uskoo, että lautapeleille riittää kysyntää edelleen, vaikka markkinoita tuntuukin hallitsevan bittiviihde tietokoneille ja pelikonsoleille.

- Tämä on tavallaan vastalause sille! Meillä itsellä on teini-ikäisiä nuoria, ja kyllä pelaavat! Ja nythän lautapelit on koko ajan nouseva buumi. Ja kun me aikuiset vaan enemmän uskallamme pyytää lapsia sieltä tietokoneen äärestä pois, niin kyllä ne lähtee ja mielenkiintoisia keskusteluja syntyy, kannustaa Tarja Vuokkovaara.

Lähteet: YLE Turku