1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tähtihetki: A Serious Man

Kuinka hauska ja traaginen elokuva, ihastelee Anu Silfverberg, vaikkei aina tiennytkään, mille nauroi. Hänen mukaansa tällaisen filmin voi tehdä, kun on jo saanut kaikkien huomion ja kiitoksen.

kulttuuri
Kohtaus elokuvasta A Serious Man. Larry Gopnikia esittävä Michael Stuhlbarg pitää nahkaista salkkua sylissä hämmästynyt ilme kasvoillaan.
Studio/Produzent

Coen-veljesten uusin elokuva A Serious Man ei kosiskele, toisin kuin viikon muut ensi-illat.

Alussa saamme tietää sankarimme, esikaupunki-isä ja matematiikan lehtori Larry Gopnik (Michael Stuhlberg) on terve: hän nimittäin käy lääkärissä ja tohtorin mukaan ”kaikki on kunnossa”. Vaan eipä nuolaista ennen kuin lipsahtaa.

Pian miestä koetellaan ja pienet ja suuret vaikeudet kasaantuvat kuin raamatulliset vitsaukset. Melko tavanomaisten mutta lopulta ylivoimaisilta tuntuvien vastoinkäymistensä edessä Gopnik yrittää tehdä selkoa elämästään, ymmärtää sitä – ensin kuin matematiikkaa, sitten kuin uskonnollista opetusta.

Ja mitä enemmän hän yrittää, sitä vähemmän hän ymmärtää. Juutalaisuuden saloihin perehtyneet rabbit tarjoavat hänelle selityksiä, jotka kilpailevat keskenään hyödyttömyydessä ja arvoituksellisuudessa.

Mitä lopulta jää käteen?

Elokuvan opetusta tai tarinaa on turha yrittää tiivistää, enkä oikeastaan vieläkään tiedä, mistä kaikesta lopulta oli kysymys. Toki Gopnik on kuin Job, jota Jumala koettelee. Ja yksinkertaisimmalla tasollaan A Serious Man on myös tragikoominen kuvaus erään kovasti uurastavan miehen epäonnisesta kamppailusta vastoinkäymisiä vastaan.

Mutta A Serious Man on ennen kaikkea elokuva juutalaisuudesta, ja se on juutalainen tarina. Tämä tarkoittaa, että se on äärimmäisen hauska, ja sen suhde syyllisyyteen ja velvollisuudentuntoon on näkemyksellinen ja fiksu. Eikä se aukea kaikille yleisössä kokonaisuudessaan.

Mutta kuinka hauska se on, ja kuinka traaginen! Inhimillisen ahdingon ja fyysisen kömpelyyden kuvauksena A Serious Man on vertaansa vailla. Lähelle karvaisiin korviin ja kiristäviin vaatteisiin menevä kuvaus on riemastuttavaa. Pääosan Michael Stuhlbarg on fantastinen roolissaan.

Nauroin monesti, vaikka en aina tiennytkään, mille. Aina ei voikaan tietää – ei katsoja eikä Gopnik. Elokuvan lopputeksteissä lohdutetaan: ”No Jews were harmed in the making of this motion picture.”

Anu Silfverberg

Lue seuraavaksi