Pikku-Louvre vie kulttuurin hohtoa taantuneeseen teollisuuskaupunkiin

Maailman suosituin taidemuseo Louvre laajenee Pohjois-Ranskaan. Rakennustyöt hylätyn kaivoksen paikalla Lensissä alkoivat perjantaina. Moderniin lasi- ja alumiinirakennukseen tulee satoja Louvren taideaarteita egyptiläisesineistä renessanssimaalauksiin.

kulttuuri

Louvren kuraattorin Henri Loyretten mukaan kunnianarvoisa museo saa nyt mahdollisuuden kokeilla jotakin aivan uutta. Samalla uusi paikka antaa katsojille uuden näkökulman esineistöön, Loyrette sanoo.

Lensin museo on osa suunnitelmia taiteen levittämiseksi vakiintuneita pariisilaismuseoita laajemmalle. Pompidou-keskuksen modernin taiteen museo vastaa haasteeseen avaamalla oman sivupisteen Metzissä Itä-Ranskassa. Se kaavailee myös isoa sirkustelttaa, joka kierrättäisi taidetta syrjäseuduille.

Lens valikoitui pikku-Louvren paikaksi hyvityksesi ankeaksi menneisyydestään. Ensimmäisessä maailmansodassa kaupunki tuhottiin maan tasalle, ja toisessa maailmansodassa sitä miehittivät natsit ja pommittivat liittoutuneet. Vuosikymmenien ajan asukkaat hankkivat elantonsa hiilikaivoksista henkensä uhalla, ja kun kaivokset suljettiin 1980-luvulla, tuli suurtyöttömyys.

Kulttuuriministeri Frédéric Mitterrand, joka julisti rakennustyöt alkaneiksi, sanoi valtion haluavan kiittää Lensiä sen uhrauksista. Samalla toivotaan, että Louvre-Lens auttaa kaupunkia yhtä paljon kuin Guggenheimin museo on auttanut espanjalaista Bilbaon kaupunkia, joka on muuttunut vaikeuksissa kamppailevasta teollisuusalueesta suosituksi turistikohteeksi.

Esineitä kierrätetään Pariisin Louvresta

Japanilaisen arkkitehtitoimiston Sanaan suunnitteleman 28 000-neliöisen Louvre-Lensin on määrä valmistua vuonna 2012. Kustannusarvio on 150 miljoonaa euroa. Näyttelytilat eivät noudata samanlaista tiukkaa tyyli- ja aikajärjestystä kuin Louvressa, eikä pysyviä näyttelyitä ole, vaan esineet lainataan määräajoiksi Louvresta. Kullekin vuodelle kaavaillaan kahta isoa näyttelyä.

Arvostelijat kysyvät, eivätkö Louvre-Lens ja vuonna 2013 aukeavaksi kaavailtu Louvre-Abu Dhabi vähennä Pariisin Louvren vetovoimaa, jos sieltä viedään taideteoksia muualle. Louvren edustajan mukaan pelko on turha, sillä tällä tavaoin taideteokset päinvastoin saavat aiempaa isomman yleisön.

Louvre-Lens ja Louvre Abu-Dhabi ovat osa sitä tuuletusta, jonka kuraattori Henri Loyrette on antanut 216-vuotiaalle instituutiolle tultuaan sen johtoon vuonna 2001. Hän on myös muun muassa avannut ovet yksityiselle sponsoroinnille ja suunnittelee uutta islamilaisen taiteen galleriaa päämuseoon.

Lähteet: AP, DPA, YLE Uutiset