Kumimatoista apua puunkorjuuseen

Turvemaiden puunkorjuuta helpotetaan Etelä-Savossa kumimattojen avulla. Kumisilla ajosilloilla vahvistetaan upottavia metsäteitä ja minimoidaan maaperävahinkoja. Pahojen ajourien ja puiden juuristovaurioiden ehkäisemisen lisäksi kumimattojen enteillään säästävän metsäteiden päällystämiseen meneviä sorarahoja.

maastoliikenne
Rekka kumimaton päällä metsätiellä
Pieksämäen Nikkarilassa esiteltiin torstaina kumimattojen käyttöä.YLE

Kumimatot ovat käytännössä samanlaisia kuin räjäytystyömailla käytetyt suojamatot, mutta niissä on toisenlainen sidonta.

– Viidentoista neliön matto painaa 1 000–1100 kiloa, kertoo kumimattoja valmistavan Fortecta Finlandin toimitusjohtaja ja ylipanostaja Aapo Aarrekorpi.

Keksinnölle on käyttöä, kun talvet lämpenevät ilmastonmuutoksen myötä.

– Kolmena viime syksynä ei ole ollut kovin paljon routaa ennen joulua. Kosteat kelit tekevät sen, että metsäteiden kantavuus häviää, sanoo Mamkin tutkimuspäällikkö Kati Kontinen.

Mikkelin ammattikorkeakoulun metsätalouden oppilaitos ja kumimattoja valmistava Fortecta Finland Oy esittelivät torstaina Pieksämäen Nikkarilassa kumimattojen käyttöä.

– Tässä on tehty tänä syksynä talvitiepohja. Se tarkoittaa sitä, että sieltä on kannot nostettu pois ja tienpinta on tasoitettu. Mitään päällysmateriaalia tässä ei ole. Kantavuus saadaan tällaisille teille sorastuksella. Kumimatto toimii sorastuksen sijasta, Kontinen selvitti.

Mikkelin ammattikorkeakoulun tutkimusta rahoittaa Metsämiesten Säätiö.

Lähteet: YLE Etelä-Savo