Klamydian Vesa Jokinen teki musiikin jouluevankeliumiin

Suomessa pitkään suoraviivaista punk rokkia esittänyt Klamydian laulaja Vesa Jokinen kunnostautuu nyt myös virren ja gospelin säveltäjänä ja sanoittajana. Hän teki musiikin Vaasassa esitettävään Betlehemin joulukuvaelmaan.

Juhlakulkueet ja -kuvaelmat
Vesa Jokisen säveltämää Betlehemiä esitetään Vanhassa Vaasassa.
YLE Pohjanmaa

Monissa Rock-liemissä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan keitetty Vaasalaislaulaja Vesa Jokinen on tehnyt uuden aluevaltauksen. Hän nimittäin sävelsi ja sanoitti musiikin Betlehemin joulukuvaelmaan jota esitetään Pyhän Marian kirkon raunioilla Vanhassa Vaasassa.

- Olin ensin tietysti järjettömän hämmästynyt kun käsikirjoituksen tehnyt Harri Hietikko soitti ja kysyi minua tätä tekemään, erityisesti kun tietää millaista musiikkia Klamydia-yhtyeemme yleensä tekee. Mutta perinteinen kotikasvatus ja koulujen lapsuudesta tutut joulukuvaelmat panivat ajattelemaan että miksikäs ei tätäkin haastetta voisi kokeilla, perustelee Vesa Jokinen motiivejaan.

Musiikillisesti Jokinen luonnehtii tyyliä kauniiksi virren ja gospelin sekoitelmaksi joka on tehty kuusihenkiselle tyttökuorolle. Omat haasteensa mutta myös antinsa esitykseen tuo ulkoilma. Lämmintä kannattaa ainakin tähän n. 40 minuuttiseen esitykseen varata näillä säillä päälle tapeeksi. Silti ulkoilma ja vanhat rauniot tuovat iltahämärässä ja elävällä tulellakin höystettynä mukaan myös mystiikkaa ja symboliikkaa.

Kun käsikirjoituksen tehnyt Hallintotieteiden maisteri Harri Hietikko tunnetaan oudoista ja mystisistä Roger Rapo-rikosromaaneistaan ja Jokinen Klamydia-rokkarina, herää tietysti kysymys kuinka perinteinen joulukuvaelma mahtaa enää olla?

- Täytyy tietysti sanoa että kun tekee jotain uutta paitsi musiikillisesti ja myös tekstillisesti niin täytyyhän sillä olla jotain uuttakin annettavaa. Mutta uusine mausteine ja nyansseineenkin se silti on perinteitä kunnioittava, ja ohjaaja Lasse Hjelt osaa kyllä koota palaset ammattimaisesti ja hienosti yhteen, Vesa Jokinen sanoo.

Musiikkillisia raja-aitoja Jokinen kolistelee jatkossakin mielellään. Sillä vältää lokeroitumisen yhden genren tekijäksi ja vaihtelu vain piristää. Kun Vesa Jokiselta tiedustelee leikkisästi, voitaisiinko Jokisen tai Klamydian musiikkia tulevaisuudessa kuulla esimerkiksi Euroviisu-karsinnoissa, tulee vastaukseksi ensin naurua.

- Tietysti jos semmoinen yhteensattuma tulee niin mulle se nyt on ihan sama. Musiikkiahan tässä tehdään jokatapauksessa kokoajan ja aina joku juttu pyöri päässä, että ei sitäkään voi kai aivan pois sulkea jos kysytään. Mutta aika näyttää.

Perjantainen ensi-ilta ja lähimmät esitykset jäävät Jokiselta vielä omien työkiireiden vuoksi väliin mutta hän aikoo käydä 19. päivään asti pyörivän Betlehemin joulukuvaelman kyllä katsomassa. Joulukuun puolivälin tienoilla hiljennytään myös artistin kodissa joulurauhaan, jota varsinkin perheen parivuotias poika odottaa innolla. Mutta ensi vuonna tahkotaan taas kun Klamydia keikkailee yli sadan keikan tahdilla.