Kaupunki täyttyy pikkujoulukekkereistä

Jyväskylä täyttyy erilaisista pikkujoulutapahtumista ja -konserteista joulun alla. Yksistään Paviljongissa järjestetään kymmenen eri joulukonserttia. Jyväskylässä voi puhua jo joulun alle sijoittuvasta konserttisumasta. Pääasiassa pikkujoulutapahtumat myyvät hyvin, mutta kaikkiin kekkereihin ei kuitenkaan riitä kävijöitä.

pikkujoulu
Pikkujoulujen mainoskuva.
Yyterin Kylpylä

Paviljonkiin tulevaksi viikonlopuksi kaavaillut pikkujoulut on jouduttu perumaan vähäisen lipunmyynnin takia. Paviljongin pikkujoulut eivät saaneet kansaa lipunostoon, sillä samaan aikaa järjestetään jäähalissa Jyväskylän Suuret Pikkujoulut-tapahtuma. Kahdet suurpikkujoulut samana viikonloppuna olivat ilmeisesti liikaa.

- Siinä jouduttiin tekemään tällainen ratkaisu sen takia, että ennakkomyynti ei vastannut meidän odotuksia. Ennakkomyyntiä oli niin vähän, että päätettiin peruuttaa tapahtuma. Tarjontaa on omassa talossakin runsaasti ja seutukunnallakin ihan mukavasti, kertoo Keskimaan ravintolatoimenjohtaja Markku Pitkänen.

Kansa liikkuu ja pitää hauskaa

Jotkut ovat kuitenkin onnistuneet pikkujouluajan tuotteistamisessa. Eastway tuotti loppuun myydyn Kummeli-show'n Paviljonkiin ja perjantaiksi yhteistyössä JYpin kanssa Jyväskylän jäähallilla järjestettävän kaupungin suurimman pikkujoulutapahtuman. Jäähalli on jo myyty yli puolilleen pikkujouluilijoita.

- Kyllä me ollaan tapahtumissa positiivisesti yllätytty siitä, miten kansa liikkuu ja pitää hauskaa. Ehkä se on kääntynyt niin päin, että säästetään ulkomaan matkoista ja auton vaihdoista. Pikkujouluaika on sellaista, että on aina pidetty yritysten pikkujouluja, kaveriporukat, urheiluseurat pitää pikkujouluja. Uskoisin, että tämä on vähiten se aika, mikä syö yritysten rahavaroja, sanoo Eastwayn tuottaja Marko Riihelä.

Koko ajan lisääntyvät jouluspektaakkelit näkyvät myös Nikolainkulman lipunmyynnissä. Kassanhoitaja Kirsi Hyvösen mukaan tapahtumiin riittää yleisöä, sekä Paviljongin tapahtumiin että Jyväskylän seudun omien järjestäjien tapahtumiin.

- Kyllä riittää. Lipunmyynti on alkanut vauhdikkaasti. Kaksi konserttia on kokonaan loppuunmyyty; Rajaton joulu ja Taulumäellä sinfoninen konsertti Unelmien joulu, sanoo kassanhoitaja Kirsi Hyvönen Nikolainkulman lipunmyynnistä.

Liput hankitaan viime tingassa

Ihmisten lippuostokäyttäytyminen on muuttunut melko paljon. Liput ostetaan vasta lähempänä tapahtumaa aivan viime tingassa. Järjestäjille se aiheuttaa paineita, jos ennakkomyynti on vähäistä.

- Se on aika selkeä trendi. Se on muuttunut tämän syksyn aikana. Onko se epidemia, onko se taantuma, mikä se on? Entistä lähempänä tapahtumaa kuitenkin ostetaan lippuja, Eastwayn Marko Riihelä sanoo.

Kalliit liput käyvät kaupaksi

Lippujen hinnat suuriin tapahtumiin ovat pääsääntöisesti melko korkeita. Nelihenkinen perhe pulitti esimerkiksi Kummeli-show:sta reilusti toista sataa euroa.

- Ei se lipun hinta siinä näköjään rajoita. Jos on hyvä esiintyjä, esiintyjästä tykätään, kyllä liput menee kaupaksi, Hyvönen sanoo.

Taantumassa rämpivä kansa selvästi janoaa leivän lisäksi myös sirkushuveja.

- Kun ahdistaa niin kannattaa järjestää hupia, että mieliala nousee ja positiivisuus lisääntyy, Pitkänen sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Jenni Frilander